2018. május 25., péntek

Egy tésztából két sütemény: pogácsa és lekváros papucs

Esküvőre sütöttem ezt a süteményt. Hamar elfogyott, nagyon népszerű volt. A receptet itt találtam. Én a teljes adagból lekváros süteményt készítettem, mert hajdinás pogácsát is sütöttem.









Hozzávalók: 
- 50 dkg liszt,
- fél csomag sütőpor (én nem tettem bele),
- fél csomag szárított élesztő (én friss élesztőt tettem bele, kb. 20 g-ot),
- 20 dkg vaj (eredetileg 25 dkg margarin, de én azt nem használok),
- 5 dkg zsír (eredetileg 10 dkg kell bele, de én csak 5 dkg-ot tettem bele),
- 2 tojássárgája,
- 1-2-3 evőkanál tejföl, amennyit a tészta kíván,
- szűk egy evőkanál vagy fél evőkanál só, ízlés szerint (van, aki beleteszi az egy evőkanálnyit, van, aki csak felet, nálam valahol a kettő között van a mérték),--->ha csak édes süti lesz, én nem teszek bele ennyi sót, csak egy csipetet!
- szilvalekvár a papucshoz (sűrű, házi lekvár legyen, ami nem folyik ki, sokat használok, nem sajnálom),
- köménymag, reszelt sajt, mák, szezámmag stb. a sós pogácsához,
- pogácsa esetén tojás vagy tej vagy víz a lekenéshez.

Elkészítés: 

1. A lisztet elkeverjük a sóval, sütőporral, majd elmorzsoljuk az élesztővel, a margarinnal, a zsírral, hozzáadjuk a tojássárgát, ha használunk, és a tejfölt.

2. Jól összegyúrjuk, de nem kell sokáig gyúrogatni. Mikor összeállt a tészta, jól nyújtható állagú lett, akkor vagy rögtön nyújtjuk, töltjük, vagy zacskóba tesszük és kicsit pihentetjük a hűtőben. Én az utóbbit választottam, 30 percet állni hagytam hideg helyen.

3. A tésztát kinyújtjuk. Ha pogácsát készítünk, vastagabbra, ha lekváros papucsot, akkor vékonyabbra (néhány mm-esre).

4. Pogácsa esetén lekenjük a kinyújtott tészta tetejét tojással (én tejjel vagy vízzel), majd megszórjuk, amivel szeretnénk. Felkockázzuk.

5. Papucs esetén a vékonyra nyújtott tésztát négyzetekre vágjuk (vagy közepes pogácsaszaggatóval köröket formázunk). Nem kell túl nagyra, mert szerintem jobban mutat a kisebb papucs. A négyzetek közepére helyezünk lekvárt (én nem sajnáltam), majd két sarkát átlósan összecsippentjük. Én kicsit óvatosan meg is tekertem, hogy ne nyíljon ki sütés közben.

6. A papucsokat is lekenhetjük tojással. Én ettől eltekintettem, nem kentem le semmivel.

7. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a süteményt és 180-200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése