2019. július 7., vasárnap

Lekvár sárgabarackból




Érik a sárgabarack! Nagy öröm ez nekünk, mert utoljára 2 éve, azaz 2016-ban tudtunk szedni a fáról gyümölcsöt (mindig rosszkor jött a tavaszi fagy). Ami lepotyog, azt már lehet enni, finom, illatos, puha, édes. Mint a lekvár. Minden napra jut mindannyiunknak tízóraira és uzsonnára.
A fa déli oldalán már találhatók olyan barackok is, melyeket aszalni tudok. Ezek most már a napkollektoros aszalóban várják sorsukat. De jó lesz télen tízóraira/uzsonnára! ( A házilag aszalt barack nem olyan világos, mint a bolti, hanem megbarnul, de legalább nem kénezett.) A tapasztalatom az, hogy az érett, de nem túl érett barack a legjobb az én napkollektoros aszalómhoz. Lekvárhoz viszont a nagyon érett barackokat preferálom.
Hogyan főzöm a baracklekvárt? Leírom, bár szerintem mindenkinek megvan a saját, jól bevált receptje. Akinek meg nincs, kísérletezze ki a sokféle variáció közül azt a változatot, amelyik legjobban ízlik neki és családjának. 
Mivel nekem van saját barackfám, megtehetem, hogy mindig csak a legérettebb barackokat főzöm be. Ezek már nagyon puhák, édesek, zamatosak. Szinte lekvár már a fán.
Van, aki leszedi a barack héját, van, aki nem. Régen én is leszedtem, de mióta 3 kisgyerekem van, rájöttem, hogy jelentős különbség nincs, ha rajta marad a héj, így nem vesződöm már a héj eltávolításával (Ha viszont nem túl érett, vásárolt barackból kellene befőznöm, akkor valószínűleg inkább lehúznám a héját.). Van, aki az előkészített barackot ledarálja, van, aki nem darálja le, de éjszakára lecukrozva állni hagyja, van, aki edénybe teszi a megtisztított gyümölcsöt, cukrot tesz rá, majd rögtön elkezdi főzni, de láttam már olyat is, hogy először a cukrot olvasztotta meg és aztán tette hozzá a barackot.
Nálam úgy készül, hogy a megmosott, kimagozott barackot (héj marad) edénybe teszem és elkezdem főzni. Lassú tűzön, cukor nélkül. Mindig kis adagokban főzöm a baracklekvárt, kis edényekben. Az érés ütemében, azaz minden nap vagy másnap egy-két kisebb edényben és csak a jó éretteket. Lassú tűzön addig főzöm, míg a kívánt állagot el nem érem. A héj, mivel jó érett a gyümölcs, szétfő. Mikor felteszem, hamarosan levet ereszt a barack, akkor nem kell folyamatosan ott állni mellette, de később, mikor már párolog a gyümölcslé, akkor már érdemes gyakran figyelni rá, nehogy leégjen. Nem turmixolom, nem passzírozom, nem darálom, hanem hagyom, hogy magától szétessen és besűrűsödjön a lekvár.
Nagyon alaposan elmosott, fertőtlenített üvegekbe töltöm a kész lekvárt. Azonnal lezárom az üvegeket. Itt gyakran kérem férjem segítségét. Aztán egy nagyon jó száraz dunsztba teszem az üvegeket. Olyanba, ahol napok alatt hűl ki, szépen, lassan, fokozatosan. Sokáig eláll a lekvár, tavasszal bontottam pár 2016-os szériát. Semmi bajuk, finomak.  Én egyébként csak a bogyós gyümölcsökhöz teszek cukrot. Nemsokára főzöm a ribizlilekvárt. Na, abba azért nekünk is kell cukor. 
Nálam így készül a baracklekvár. Mindenkinek sok finom, érett gyümölcsöt kívánok, hogy sok lekvárt tudjon befőzni, mert azt gondolom és azt tapasztaltam, hogy a házi lekvárnak nincs párja. 

3 megjegyzés:

  1. És nem teszel bele semmilyen tartósítószert? Dzsemfixet?

    VálaszTörlés
  2. Nem, semmit. Csak a jó érett, mézédes barackot.

    VálaszTörlés
  3. Még nem mert nekem csak junius második felében tudnak hozni, úgy veszem sajnos nincs kertünk panelban lakunk, eü okok miatt el kellett adnunk. Így csak utána tudok gyümölcsös sütit is készíteni. Itt a Zalaegerszegi piac túl drága, hogy ott vásároljam meg, így viszont házhoz is hozzák mely számomra nagyon jó.

    VálaszTörlés