2019. július 23., kedd

Töltött cukkini (húsmentes)

Ezt a töltött cukkini receptet már vagy 15 éve ismerem és készítem. Sokkal jobban kedvelem, mint a hússal töltött cukkinit. A receptet egy régi könyvben találtam (A tökéletes étrend, Ursula Summ receptjeivel).

Korábban nem szerettem a töltött zöldségeket, mert a zöldség, amibe tettük a tölteléket, íztelen volt. Aztán rájöttem, hogy ezzel a fűszeres-olajos kencével bekenve a zöldséget, már nem csak a töltelék, de maga a zöldség is finom lesz.



Hozzávalók: 
- 5-8 dkg köles,
- 1 teáskanál szárított zöldségkeverék, sómentes, adalékmentes (elmaradhat),
- kb. 4 kisebb cukkini (csak zsenge cukkiniből szeretek főzni, azok ízlenek leginkább, nem hagyom megnőni őket)
- 3-4 evőkanál olaj,
- ha van, szoktam tenni bele nagyon apróra vágott paprikát is, 
- 2-3 gerezd fokhagyma, reszelve,
- 1 fej vöröshagyma,
- 2 evőkanál zöldfűszerkeverék (nálam oregánó, kakukkfű, bazsalikom, borsikafű),
- petrezselyemzöld és sárgarépazöld, apróra vágva (elmaradhat, eredeti recept nem írja),
- 3 közepes sárgarépa, finomra reszelve,
- 10 dkg gomba (vagy egy kis üveg gombakonzerv, nálam konzerv), elmaradhat a gomba, 
- 1 teáskanál pirospaprika (nem mindig teszek bele),
- 1 teáskanál majoranna,
- szoktam reszelni a töltelékbe (kecske)sajtot vagy darabolok bel kis fetakockákat,
- 1-2 evőkanál tejföl,
- sajt, ízlés szerinti mennyiségben, fajtában a tetejére.

Elkészítés: 

1. A kölest nagyon alaposan megmossuk. Többször cseréljük le rajta a vizet. Végül tiszta vízzel tegyük fel főni kétszeres mennyiségű vízben. Sózzuk és keverjük bele a natúr szárított zöldségkeveréket (ha használunk). Lassú tűzön főzzük. Ha kész, zárjuk el a tüzet és fedjük le. 

2. A cukkiniket megmossuk, végeit levágjuk, közepét kivájjuk. 

3. Egy evőkanál olajat összekeverünk a zúzott fokhagymával, sóval, zöldfűszerekkel. Ezzel kenjük meg a cukkinik belsejét. 

4. A vöröshagymát egy evőkanál olajon megpároljuk, majd mehet rá a répa és az apróra szeletelt gomba, az aprított paprika is. 8-10 percig dinszteljük, lassú tűzön. Tehetünk bele aprított petrezselyemzöldet és sárgarépazöldet is. Mivel jó zsenge cukkinit szeretek csak használni mindenhez, a kivájt cukkinibelsőt is felkockázom és hozzákeverem a készülő töltelékhez. Végül belekeverjük a kölest. Jól összekeverjük. Szoktam reszelt sajtot is keverni a töltelékbe (általában házi kecskesajtot) és/vagy házi feta jellegű sajtot is. 

5. Ízesítjük majorannával, pirospaprikával (ezt van, hogy kihagyom). Tejföllel lazítjuk. 

6. Megtöltjük ezzel a köleses töltelékkel a cukkiniket. 

7. Egy sütőedénybe öntünk kevés olajat, beletesszük a töltött cukkiniket, tetejüket megszórjuk reszelt sajttal, lefedjük az edényt és 180-200 fokos sütőben készre sütjük. A cukkini legyen puha (villát, kést beleszúrva látni fogjuk). Fedő nélkül süssük még pár percig, hogy kicsit süljön-piruljon a sajt is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése