2020. április 2., csütörtök

Pacsni

Állítólag ez egy régi, retro péksütemény, a tejivók kedvelt terméke volt, de megmondom őszintén, én gyerekkoromban soha nem találkoztam vele. Évek óta fel-felbukkan a recept, de csak most próbáltam ki először. Eredetileg ez egy kívül enyhén ropogós, belül puha tészta, enyhén édeskés ízzel.

Négyféle recepttel találkoztam az interneten. Mint mindig, mikor valami újat próbálok ki, először utánaolvasok, megnézegetek többféle receptet és azokból kiindulva készítem el az ételt.




Hozzávalók: 
- 45 dkg liszt,
- 2,5 dkg élesztő,
- 3 dl langyos tej (vagy amennyit a tészta kíván),
- 2 evőkanál cukor,
- 1 kávéskanál só,
- 6 dkg vaj, amit tegyünk a fagyasztóba, ezt nem gyúrjuk a tésztába, hanem majd ráreszeljük,
- van, aki gyúr a tésztába is egy kevés puha vajat (1-2 dkg-ot).

Elkészítés:

1. Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés langyos cukros tejben. A tetejét meg is szórhatjuk kis liszttel (a megadott mennyiségen belül használjuk a lisztet, nem plusz lisztet). Ha megrepedezik az élesztő tetején a liszt, akkor folytathatjuk a sütést. (Úgy is lehet, hogy egy nagy tálba tesszük a lisztet, fészket készítünk, abba morzsoljuk az élesztőt, rá egy kis cukrot szórunk és egy kevés langyos tejet öntünk rá, tetejére pedig szórunk egy kis lisztet.

2. Ha megkelt az élesztő, a fagyos vaj kivételével az összes hozzávalót hozzáadjuk a liszthez és egy lágy, de nem ragacsos tésztát dagasztunk. Jól dolgozzuk ki, hólyagosra.

3. Dagasztás után letakarva megkelesztjük a tésztát. Van, aki kelesztés közben kétszer kicsit átmozgatja a tésztát (2-3 mozdulattal kicsit átgyúrja vagy van, aki meghajtogatja). Én most csak simán hagytam megkelni.

A másik, hogy van, aki dagasztás után már most, kelesztés előtt 3 egyforma részre vágja a tésztát. A három darabot külön-külön gömbölyíti, majd egy nagy deszkán, letakarva hagyja kelni őket és félidőben meghajtogatja a gombócokat.

4. Amikor megkelt a tészta és nem szedtük 3 részre kelesztés előtt, akkor most kell ezt megtennünk.

5. Mindegyik gombócot nagyjából 20X30 cm-es téglalappá nyújtjuk (van, aki 20X20 cm-esre), tehát viszonylag vékonyra.

6. Az első téglalapra reszelünk 3 dkg vajat. Erre helyezzük a második téglalapot. Erre reszeljük a fagyos vaj másik felét és rátesszük a harmadik téglalapot. Kissé lenyomkodjuk, de semmiképp ne nagy erővel.

7. Ezután felvágjuk 3X4 darabra.

8. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a tésztadarabokat. Két nagy gáztepsin elrendezzük őket úgy, hogy maradjon hely közöttük, hiszen még ki kell majd húzni a tésztát. Van, aki egy kicsit már most húz rajtuk (kézbe veszi és óvatosan, enyhén rázogatva, lebegtetve kissé széthúzza, majd 15 percre letakarja, pihenteti a tésztát és utána újra elvégzi ezt a műveletet), van, aki széthúzás nélkül kicsit pihenni hagyja 20-30 percig (letakarva) és utána alakítja ki a végleges formát (ami egy babapiskótához hasonlít).

Én az első változatnál maradtam, azaz egy kicsit már most húztam a tésztán, majd letakarva pihentettem és újra húztam. A formázáshoz Szabolcs videóját ajánlom. 

Még annyit szeretnék hozzátenni, hogy van, aki a formázás során hüvelyk-és mutatóujja segítségével húzza szét a tésztát, ezáltal árkos, csíkos lesz a tészta felülete. Ehhez pedig ezt az oldalt ajánlom, itt képen mutatják, hogyan kell ezt elképzelni.

9. Mikor kialakítottuk a végleges formát, letakarva még 20 percet pihentetjük a tésztát. Közben majd a sütőt is melegítsük elő 220 fokra. Pihentetés után vízzel lekenjük vagy lefújjuk a pacsnik tetejét és megsütjük (hamar kész lesz 10-12 perc).

Limaránál egyszerűbben készül. Ott egyben nyújtja ki a megkelt tésztát, reszel rá valamennyi vajat, majd hajtogatja a tésztát, megint reszel rá a vajból, ismét hajtogat, reszel és a végén újra pihenteti (20-30 percet), keleszti a tésztát. Ezután kezével kis labdacsokat szakít és tepsire helyezi őket. 15 perc pihentetés után kihúzza a jellegzetes, babapiskóta formájú pacsnikat. Ismét keleszti 20 percet és ezután gőzös sütőben megsüti (nála csak 180 fokos a sütő).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése