2020. április 18., szombat

Puncstorta

Kislányom hatodik születésnapjára sütöttem ezt a tortát. Tavaly is puncstortát kért, idén is azt szeretett volna és azt mondta, jövőre is ezt kér. Ráadásul a két fiú is elgondolkodott, lehet, ők is ilyen tortát szeretnének születésnapjukra.











Tavaly úgy készítettem, hogy két piskótalap között volt a töltelék, most viszont úgy, hogy három lap közé volt elosztva a töltelék. Így jobban mutatott felvágva és magasabb is lett a torta.

Sütöttem egy 25 cm-es piskótát 6 tojásból (Lajos Mari receptje szerint) és egy 21 cm-es piskótát 3 tojásból (és egy kanál vízzel).

A kisebb, azaz a 21 cm-es piskótát középen félbevágtam és a 25 cm-es piskótából is vágtam egy kört, hogy három lapom legyen (a széleit méretre, 21 cm-esre igazítottam egy késsel).

A 25 cm-es piskóta többi részét kis kockákra vágtam.

A piskótákat összeállítás előtti nap sütöttem, másnapig konyharuhába és zacskóba csomagolva tároltam hűvös helyen. Ekkor készítettem a tölteléket, összeállítottam a tortát és, ahogy lentebb írtam, egy éjszakát állt betöltve a torta. Fogyasztás előtt pár órával pedig tejszínhabbal bevontam.

További hozzávalók, de ezeket nem kell pontosan betartani, mert ízlés kérdése, mennyi lekvár, rum(aroma) kerül bele és pl. van, aki kávét, diót nem is tesz bele:  
- 3 dl házi sárgabaracklekvár, de ízlés szerint lehet kevesebb is (ebből került a töltelékbe is és a lapokra is),
- 2 evőkanál kakaópor,
- porcukor ízlés szerint,
- 7 dkg darált mandula (nincs dióm),
- 10 dkg mazsola,
- rum vagy rumaroma (mindkettőt használtam),
- erős kávé (ebből nem tettem sokat, egy-két evőkanálnyit),
- meggylé helyett két üveg ónabóna/mirabolán befőtt saját leve került bele (azaz nem volt vízzel felöntve a gyümölcs, mikor eltettem, hanem a saját levét engedte ki dunsztolás közben), ehhez pontos mennyiséget nem tudok, nem mértem le, kb. 2 dl volt,
- tej, amennyit igényel a massza (1-2 dl),
- vanília,
- van, aki citromhéjat is reszel bele (én nem tettem),
- céklapor a tejszín színezéséhez, mert nem használok ételszínezéket (a cékla íze nem érződik és sok nem kell belőle)
- tejszín a torta bevonásához (3 dl), a tejszín legyen magas zsírtartalmú. Ha nem lehet belőle jó habot felverni, akkor inkább tegyünk bele egy kevés habfixálót.

Elkészítés:

1. A mazsolát előző nap beáztattam a rumba/rumaromába. Én egy kis igazi rumot és valamennyi rumaromát öntöttem a mazsolára és annyi befőttlével öntöttem fel, hogy éppen ellepje. Másnap kicsit felfőztem az alkohol miatt, biztos, ami biztos.

2. A fent említett, felkockázott piskótát egy nagy edénybe tettem (egy keveset egy külön tálba, lejjebb írom, miért). Hozzáadtam néhány evőkanálnyi lekvárt, a kakaóport, a darált mandulát, rumaromát ízlés szerint, befőtt levét, kávét, mazsolát, vaníliát, porcukrot ízlés szerint. Összekevertem, majd annyi tejet öntöttem rá, hogy egy jó szaftos masszát kapjak (hiszen a végeredménynek, a tortának nem szabad száraznak, fojtósnak lennie, mint sok cukrászdában).

Egy kevés piskótakockát külön tálba tettem, kísérletképp. Ki akartam próbálni, ha gyümölcslével elkevert céklaporba forgatom ezeket a kockákat, megtartják-e rózsaszín színüket szeletelésig. Ezeket a rózsaszín kockákat csak közvetlenül betöltéskor forgattam gyorsan, határozottan a másik töltelékhez és már simítottam is a piskótakarikákra. Mint látható a képen, sikerült, voltak rózsaszín foltok is az egyes szeletekben.

3. Két piskótakarika tetejét megkentem lekvárral. Az alsó lapot beletettem a tányérba, arra jött a a rumos massza fele. Kézzel ellapogattam. Erre jött a másik lekvárral megkent piskótalap, majd a rumos massza második fele. Ezt is jól rányomogattam, hogy egyenletes legyen. A harmadik lapnak nem a teteje, hanem az alja lett lekváros, azaz az az oldal, amit rátettem a második rumos masszára. Így összeállt a torta. A tetejét óvatosan rányomogattam és becsomagolva másnapig állni hagytam a hűtőben (konyharuhába csomagoltam tányérostól, majd az egészet egy nagy zacskóba).

4. Tálalás előtt pár órával bevontan a tejszínhabbal. (Nem szeretem a cukormázat, túl édes és nem is igazán egészséges annyi cukrot megenni, nekünk a tejszínhab egy kevéske porcukorral, jobban megfelel az ízlésünknek.) A jó hideg tejszínt egy magas, de keskeny edénybe öntöttem, amibe még belefért a habverő szára. Egy kevéske céklaport szórtam bele és elkezdtem felverni. Menet közben még szórtam bele céklaport, hogy szép rózsaszín legyen a hab. Mikor félig felverődött a tejszín, akkor adtam hozzá egy kis porcukrot. Bevontam a torta oldalát, tetejét. Díszítettem rózsaszín és fehér tejszínhabbal, ehető virágokkal, cukorszívekkel, cukorgyöngyökkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése