2020. április 14., kedd

Sós rúd (túrós) 2.

Van már a blogon egy túrós sós pogácsa/rúd recept. Ott úgy készül, hogy ahány dkg túró, annyi dkg liszt és annyi dkg vaj került a tésztába. Ez, amit most, húsvétkor próbáltam ki, Limara receptje szerint készül. Azért tetszik, mert kiadós, ugyanis a liszt duplája a túrónak és a vajnak.






Hozzávalók:
- 50 dkg liszt,
- 25 dkg túró,
- 25 dkg hideg vaj (fele lehet disznózsír is, nagyon finom lesz tőle),
- 2 púpos teáskanál só,
- 10 dkg kovász VAGY 1 dkg friss élesztő (vagy 1 teáskanál porélesztő), én kovásszal készítettem,
- 2-3 evőkanál tejföl (nálam házi kecskejoghurt),
- 1 tojássárgája (én nem tettem bele),
- a tetejére: tojásfehérje a kenéshez, sajt, magvak, egész kömény stb. a szóráshoz.

Elkészítés: 

1. Én nem élesztőt, hanem ahogy Limara is, kovászt gyúrtam a tésztába. A liszt harmadával morzsásra gyúrjuk a kovászt. A maradék lisztben elmorzsoljuk a zsiradékot (gyorsan), hozzáadjuk a sót, majd összekeverjük a kovászos liszttel. Gyorsan dolgozzunk, mint ahogy a vajas tésztákkal szokás, ne olvadjon el a hideg vaj a kezünktől. Most jön a túró, tojássárgája és a tejföl (amennyit a tészta kíván). Szintén gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Ha összeállt a tészta nem kell tovább gyúrni. Becsomagoljuk zacskóba és hűvösre tesszük. Nálam egy éjszakát pihent a hűtőben, Limara pedig a hűvös kamrában hagyta 4-5 órát.

2. Mikor lejárt a pihentetés ideje, kinyújtjuk a tésztát viszonylag vékonyra (3-4 mm). Megkenjük tojásfehérjével (nálam egész tojás volt, mert az maradt előző napról) és megszórjuk a kívánt feltéttel. Nálam volt sajtos, egész mákszemes, szezámmagos és köménymagos.

Csíkokra vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a rudakat.

3. Limara nem írja, de én ezeket a tepsire helyezett rudakat aztán betettem a hűtőbe. Annyi időt töltött ott az első adag, amíg a sütő felmelegedett. 220 fokra melegítjük elő a sütőt és készre sütjük a rudakat.

Ropogós, leveles sós rudakat kapunk, melyek másnap is finomak, ropogósak, csak ne tegyük zacskóba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése