Hozzávalók:
- citromfű és petrezselyemlevél vegyesen, kb. fele-fele arányban szedtem (sajnos nem mértem le súlyra, egy kisebb-közepes tállal szedtem),
- egy kevés só,
- 1-2 gerezd fokhagyma (én egy gerezdet tettem bele),
- pár szem mandula, kb. 8 szem volt (dióm nincs, mogyorót nincs időm pucolni, a mandula adott volt),
- olaj, amennyit igényel a krém,
- egy kevés citromlé, ízlés szerint.
Elkészítés:
1. A citromfüvet és a petrezselymet megmostam. Egy magas, de szűk edénybe tettem, amibe majd a botmixer is belefér. Hozzáadtam a darabolt fokhagymát, sót, mandulát és valamennyi olajat.
2. A botmixert belenyomtam az edénybe és krémesre törtem a hozzávalókat (eredetileg rusztikusra kell készíteni, de a gyerekek krémesen jobban szeretik). Közben adtam még hozzá olajat addig, míg egy krémesebb állagot el nem értem.
3. Frissen gyúrt és kifőzött tésztára tettem, majd a tésztát tálaláskor megszórtam reszelt sajttal is. A pesto el is fogyott, de ha maradt volna, üvegbe töltöttem volna és hűtőben tartottam volna a következő felhasználásig (tetejét fel kell önteni olajjal).
A pestot hagyományosan nem botmixerrel törik össze, hanem mozsárban pépesítik, de nekem ehhez se kedvem, sem időm. A bazsalikomos pesto esetében parmezánt, pecorinot és pirított fenyőmagot szoktak a krémbe keverni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése