2020. március 29., vasárnap

Sakk szelet

Ez megint egy olyan süti, amire éveket kellett várni, hogy végre sorra kerüljön és megsüthessem. Már régóta nézegettem ezt a receptet, melyet Ildi Kokki oldalán találtam. Néhány helyen változtattam, jelzem, hogy hol és mit, illetve a készítés során némi problémám akadt, végül megoldottam és elégedett voltam a végeredménnyel. Egyszerű, de nagyon finom sütemény.






Hozzávalók: 
- 20 dkg liszt (én átszitáltam, nálam fehér tönkölyliszt, mint mindig),
- 4 tojás,
- porcukor (20 dkg-ot ír az eredeti recept, de nálam ennél kevesebb, kb. 7-8 dkg),
- 20 dkg szobahőmérsékletű vaj,
- 3 evőkanál kakaópor,
- egy csipet sütőpor (nálam szódabikarbóna, ami egy mokkáskanálnyi volt, valamint szűk egy evőkanál sűrű joghurtot is kevertem a tésztához a szódabikarbóna miatt),
- 1-2 teáskanál rum(aroma (elhagyható),
- vanília,
-egy csipet só.

Hozzávalók a töltelékhez: 
- sárgabaracklekvár (nálam házi, cukormentes, kb. 8 evőkanállal javasol a recept, én nem mértem, mennyit használtam, csak kentem, nem sajnáltam :) ),

Hozzávalók a bevonathoz: 
-10 dkg étcsoki és 1-2 evőkanál olaj.

Elkészítés: 

1. A vajat és a porcukrot habosra keverjük, majd hozzákeverjük a sót, vaníliát és tojásokat is. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral. Hozzáforgatjuk a vajas-tojásos masszához.

2. Ezután el kell felezni a tésztát. Az egyik marad sárga, a másikhoz keverjük a kakaóport. Én a kakaóporoshoz tettem rumot és egy kevés sűrű joghurtot, hogy lazítsam a tésztát.

3. A recept egy 20X30-as tepsit javasol, amibe hosszában tesz egy összehajtogatott alufóliacsíkot, ami elválasztja a jobb és a bal oldalt. A tepsit ki kell vajazni és beletölteni az egyik részbe a kakaós, a másik részbe a sárga tésztát. Előmelegített sütőben kell megsütni. Eredetileg 160 fokot ír a recept, én 180 fokon sütöttem és nagyjából 20-22 perc alatt sült meg nálam. A bevezetőben megadott linken látható, hogyan is kell érteni a tepsi elválasztását.

4. A megsült tésztát hagyjuk hűlni (én a tepsit egy rácsra helyeztem kint, a hűvös spájzban). Nálam itt jöttek a gondok. A recept ugyanis azt javasolta, hogy hosszában vágjuk ketté a barna és a sárga lapot is. Az így kapott réteget kellett volna lekvárral összeragasztani úgy, hogy egy sárga lapra kerül egy barna lap, majd arra sárga, végül megint barna. A tepsit rátesszük a tetejére, ezzel nyomatjuk a sütit. 2 óra pihentetést javasol a recept, de nálam ennyi idő nem volt, így kb. 1 órát hagytam állni.

5. Két óra elteltével ismét négy szeletre kell vágni a sütit, azaz négy hosszú csíkra. Az első csíkot elfektetjük. Erre kenünk lekvárt. Jön a következő csík, de úgy, hogy megfordítjuk és így a sárga csíkra barna csík fog esni. Megint lekvár és újabb csík, majd megint lekvár és a negyedik csík következik. Ismét áll két órát.

Nálam az volt a gond, hogy a tészta keskeny volt és magas (kicsit kisebb tepsiben sütöttem). Ezért én nem így oldottam meg, hanem félbevágtam mindkét lapot, ahogy a tortalapot is szoktuk és ezekkel ügyeskedtem.

6. Végül gőz fölött megolvasztjuk az étcsokit egy kis olajjal és bevonjuk vele a sütit. Érdemes gyorsan dolgozni, határozott mozdulatokkal elsimítani az olvasztott csokit a süti tetején, mert gyorsan köt és nagyon egyenetlen és matt lesz, ha sokáig és sokszor simítgatjuk. Nekem éppen csak elég lett ez a tábla csoki, az oldalára már nagyon vékonyan tudtam csak felkenni. Legjobb, ha fogyasztás előtt tud állni a süti pár órát, még jobb, ha előző nap készítjük. Itt most erre nem volt idő, de így is nagyon finom volt és elfogyott az egész egy ebéd alatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése