2020. március 4., szerda

Biryani (húsmentes, vegán)

Olyan régóta megvan már nekem Hugh Fearnley-Whittingstall Veg Every Day! című könyve és annyi ételt megfőztem már belőle, de az a recept eddig elkerülte a figyelmem. Kár volt, mert egyszerű, semmilyen különleges hozzávaló nem szükséges hozzá.

A biryani húsmentes változata Hugh értelmezésében és ez alapján a magam és családom ízlésére, valamint az itthon éppen fellelhető hozzávalók szerinti átalakítása. Nagyon finom, ajánlom kipróbálásra. Még így is, nagyon enyhén fűszerezve, nagyon ízletes volt. Tulajdonképpen nem is kívántam mellé semmit, magában is nagyon laktató és finom volt.



Hozzávalók: 
- 5 evőkanál olaj,
- 1 babérlevél,
- 3 kardamom (hüvelyes), megtörve, nekem nincs mindig itthon kardamom, ha van is, az őrölt, így most ez is kimaradt,
- 1 teaskanál római kömény, egész (cumin), nem tettem bele,
- 5 nagy fej vöröshagyma, vékonyra vágva (én egyet apróra vágtam, 4-5-öt pedig félbe, majd azokat vékony csíkokra, szálakra, melyeket megpirítottam),
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva,
- 2 teáskanál finomra reszelt gyömbér (most nem volt itthon friss, ezért szárított gyömbért használtam),
- 1 nagy piros chili, apróra vágva (a gyerekek miatt nem tettem bele csípőset, csak egy nagyon kicsi szárított chilit),
- 1 teáskanál őrölt római kömény, én sima köményt használtam, nem szeretjük a római köményt és kevesebbet tettem bele,
- 1 teáskanál őrölt koriander,
- fél teáskanál őrölt fahéj,

- kb. 25 dkg répa, kis darabkákra vágva,
- kb. 30 dkg krumpli, kis kockákra vágva (kb. 1 cm-es kockákra), egy kicsit többet tettem bele
- 20 dkg zöldborsó (friss vagy fagyasztott), nálam több ment bele.
- egy jó nagy facsarásnyi citromlé,
- 5 dkg mazsola,
- 35 dkg basmati rizs (nem volt ilyen rizsem itthon, de azért így is jó lett az állaga),
- egy nagy csipet sáfrány (én nem használok, helyette sáfrányos széklicét tettem bele),
- só,
- bors,
- 50 g mandula, enyhén pirítva,
- aprított koriander vagy menta (nálam petrezselyem).

Elkészítés:

1. Kb. 2 evőkanál olajat melegítünk egy nagy átmérőjű edényben. Beledobjuk a babérlevelet, kardamomhüvelyeket, egész római köményt. Pár percig keverjük, melegítjük (közepes tűzön). Hozzáadunk egy fej vöröshagymát, amit előzőleg apróra vágtunk. Közepes lángon addig kevergetjük, míg aranyszínű és puha lesz. Lejjebb vesszük a hőt és beletesszük a fokhagymát, gyömbért, chilit és az őrölt fűszereket. Két percig kevergetjük ezekkel is.

2. Ezután adjuk hozzá a krumplit, borsót és répát. Annyi vízzel öntjük fel a zöldségeket, amennyi majdnem ellepi (legközelebb ennél is egy kicsit kevesebb vizet öntök rá). Felforraljuk, majd forrás után takarékra vesszük. Letakarjuk. Al dentére főzzük a zöldségeket (nálam végül teljesen megfőttek). Néha keverjük meg. Sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk citromlével is. A mazsolát is szórjuk a tetejére.

3. Míg készül a zöldség, nagyon alaposan mossuk meg a rizst. Egy szintén szélesebb edénybe tesszük a sáfránnyal együtt. Sózzuk (egy nagy csipet). Felöntjük vízzel. Kb. 2 cm-rel legyen a víz a rizs fölött. Felforraljuk, majd egyszer megkeverjük. Ezután nagyon alacsonyra vesszük a lángot és addig főzzük, míg a víz szinte teljesen eltűnik a rizsről. Közben a sütőt is előmelegítjük 160 fokra.

4. Mikor a víz nagy része elfőtt a rizsről, letakarjuk egy konyharuhával, majd erre tesszük a fedőt. Figyeljünk, ne érjen le a konyharuha a tűzhöz, nehogy megégjen, meggyulladjon! A lehető legalacsonyabb hőfokon főzzük, pároljuk még 5 percig (én itt egy kicsit sajnos túlléptem az időt, mert nem tudtam időben odaérni a tűzhelyhez). Ezután levesszük a fedőt és egy villával fellazítjuk a rizst.

5. Ezután átkanalazzuk a rizst a zöldségek tetejére. Ezt is letakarjuk konyharuhával, majd az edény tetejét is rátesszük. Magas lángon főzzük addig, míg felforr, majd 20 percre a sütőbe toljuk. Ezután kivesszük a sütőből és még 10 percet hagyjuk állni, most már a konyhapulton.

Én itt annyiban tértem el, hogy nem tettem be a sütőbe az ételt, mert foglalt volt a sütő. Fenn főztem a tűzhelyen.

A zöldség alatt pedig kicsit sok volt a víz, ezért, mielőtt hozzáadtam volna a rizst, jobbnak láttam egy keveset kiszedni belőle (a zöldségek teljesen megfőttek és a rizs is majdnem kész volt, mielőtt belekerült volna a zöldséges keverékbe, így gondoltam, ne álljon annyi lében.)

6. Amíg készül a rizses zöldség, a maradék olajon megpároljuk, karamellizáljuk a maradék hagymát. Alacsonyabb, közepes lángon dolgoztam. Gyakran meg kell keverni, hogy egyenletesen barnuljon. ehhez a műveletez is egy nagy átmérőjű serpenyőt használtam. Kicsit sóztam is.

7. Tálalás: a zöldséges rizst egy kicsit átkevertem, majd rátettem a pirított hagymát, a pirított és aprított mandulát, valamint megszórtam aprított petrezselyemmel.

Mivel lehet fogyasztani? Eredetileg ez egy fűszeres, csípős étel. Nálunk a gyerekek és magam miatt nem készítettem annyira fűszeresre és csípősre sem. Hugh tehát ajánl hozzá például joghurtos raitát (joghurtos-zöldséges saláta/mártogatós) vagy chutney-t. Én most padlizsánfasírtot sütöttem hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése