2020. március 3., kedd

Chilis bab, hús nélkül

Néhány ponton eltérve, de Steiner Kristóf receptje szerint készítem évek óta én a húsmentes chilis babot. Az eredeti recept megtalálható a Kristóf konyhája című szakácskönyvben és az interneten is.

Jelzem lentebb, hogyan szól az eredeti recept és leírom, én hogyan készítem.



Hozzávalók az eredeti recept szerint, 1 adaghoz:
- fél csésze feketebab,
- 1 kisebb paradicsom, apróra vágva,
- 1 kisebb kaliforniai paprika, aprítva,
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva,
- 1 szár angolzeller, apróra vágva (félholdra),
- 1 gerezd fokhagyma, aprítva,
- 1 kisebb sárgarépa, apróra vágva,
- 1 kocka étcsoki,
- 3 evőkanál kuszkusz,
- 1 dl száraz vörösbor,
- 1 kiskanál balzsamecet,
- 1 dl paradicsomlé,
- fél evőkanál olívaolaj,
- 1 csipet fahéj,
- só,
- bors,
-1 kisebb babérlevél,
- kevés őrölt chili.

Zöldfűszerek ízlés szerint bármelyik:
- bazsalikom,
- petrezselyem,
- oregánó.

Nálam: 
- nálam mindig fejtett bab (azaz ami a kertemben terem, amit nem szárítok ki, hanem kifejtés után mélyhűtőbe teszek és így nem kell főzés előtt beáztatni, gyorsan elkészül),
- a paprikát és a paradicsomot kihagyom, ha éppen nincs nyár és nem terem még vagy már a kertben,
- nem mindig teszek bele kuszkuszt, van, hogy mellé kínálom a kölest a kuszkuszt vagy a bulgurt (főleg akkor van ez így, ha nincs sok bab itthon. Ilyenkor a tányérra szedek főtt gabonát, majd erre jön egy kis fűszeres bab.)

Elkészítés: 

1. A kuszkuszt felöntjük 1,5-szeres mennyiségű forró vízzel, majd lefedjük az edényt. Kis idő múlva átkeverjük a kuszkuszt, majd félretesszük.

2. Egy nagy lábasba olajat öntünk. Kristóf először a fokhagymát teszi rá (én azt később, mikor a vöröshagyma is majdnem elkészült), majd a sót, borsot, chilit (a gyerekek miatt ezt kihagyom belőle). Ezután adja hozzá az apróra vágott vöröshagymát. Ha már barnulni kezd, akkor megy rá a paprika. Néhány percig kevergetjük. Mikor már jó illat, sült paprika illat lepi be a konyhát, akkor kerül rá a balzsamecet, majd a répakockák. Erős lángon kell pirítani, keverni. Ezután jön a paradicsom. Felforralom.

3. Most megy bele a babérlevél és a csokikocka (a csokit én a végén teszem bele, mikor már majdnem kész az étel). Mikor elolvadt a csoki, akkor kerül bele a vörösbor és a paradicsomlé (a paradicsomlé is a végén megy bele nálam, hogy a bab hamarabb puhuljon). Mikor felforrt, akkor teszi bele a babot. Takarék lángon, lefedve főzi 20 percig és közben figyelni kell rá, ha szükséges, pótoljuk a folyadékot (azaz öntsük fel vízzel). Én mindig felöntöm még egy kis plusz vízzel az elején, mert mindig elfő, illetve felissza a vizet a bab (ha másnapra is marad ebből az ételből, addigra a lé jócskán "eltűnik").

4. Végül belekeverjük a kuszkuszt, a zellert. Még 15 percig főzi. A főzés utolsó 5 percében kerülnek bele a friss zöldfűszerek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése