2020. március 14., szombat

Lencsés, hajdinás egytál, sütőben sütve

A receptet a Vegetáriánus receptek oldalon találtam. Az oldal időközben valamiért nem elérhető, de azért beteszem a linket, hátha később elérhető lesz, itt. Hajdina helyett használhatunk más gabonát is és a lencse helyett babot is.



Hozzávalók: 
- 2 nagy fej hagyma,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 3 babérlevél,
- 50 dkg lencse,
- 16 dkg hajdina (én pár dkg-mal többet tettem bele és pörkölt hajdinát használtam),
- 2 evőkanál olaj vagy más zsiradék,
- 3 teáskanál őrölt pirospaprika,
- 3 teáskanál só,
- másfél evőkanál mustár,
- 1 teáskanál bors,
- fél teáskanál cukor.

Elkészítés: 

1. A lencsét és a hajdinát megmossuk. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk.

2. Egy nagy öntöttvas lábasba, melynek fedele is van, beletesszük a lencsét, hajdinát, aprított hagymákat. Fűszerezzük sóval, borssal, babérlevéllel, beleszórjuk a pirospaprikát, cukrot és teszünk hozzá mustárt is. Az egészet jól összekeverjük. Egy kis zsiradékot is adunk hozzá.

3. Felöntjük vízzel. Jó kétujjnyival lepje el. Lefedjük és 180 fokos sütőben készre sütjük. Másfél-két óra alatt sül meg. Egyszer-kétszer nézzünk rá, nehogy elfője a levét. Ha szükséges, öntsünk hozzá kis meleg vizet. Arra kell figyelni, hogy a végeredmény, az elkészült étel ne legyen túl száraz és túl sok/túl hosszú lé se maradjon alatta. Igazából ennek az ételnek sóletszerűnek kellene lennie. Nálam a bő kétujjnyi vizet teljesen felszívta a lencse és a hajdina, így sok leve nem maradt, de nem lett száraz így sem, ezért köretként nagyon jól működött. (Egyik nap pl. rántott patisszont ettünk hozzá. A patisszont nyáron tettem el, üvegben.) Férjem szerint olyan finom ez az étel, hogy azt mondta, ezt a receptet mindenképp mentsem el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése