2020. március 25., szerda

Lencsekrém (kenyérre)

Bármilyen zöldségből készíthetünk kenyérre kenhető krémet. Nálunk az egyik nagy kedvenc a magyaros csicsókakrém. Tegnap készítettem is egy nagyobb adagot és ma reggel egy adag vörös lencse krémet is.



Hozzávalók: 
- 20 dkg vörös lencse,
- 1 fej vöröshagyma,
- 2-3 gerezd fokhagyma,
- egy-két evőkanál zsiradék a hagyma párolásához,
- só,
- bors, 
- tettem bele 1 nagy sárgarépát finomra reszelve és 1 kisebb pasztinákot, szintén finomra reszelve (de ez utóbbi akár el is maradhat),
- a többi fűszerezés pedig rajtunk múlik: nálam most egy kiskanál pirospaprika és egy kiskanál házi paprikakrém került bele, plusz egy kevés BioBerta fűszerkeverék, de tehetünk bele paradicsomsűrítményt, pirított magvakat, mustárt, paprikát, paradicsomot, köményt, készíthetjük csípősre is és ízesíthetjük indiai, keleti ízvilágúra is. 

Azt is el tudnám képzelni, hogy barna lencséből készítsek szendvicskrémet és mondjuk hagymásan, mustárosan ízesítsem.

Elkészítés: 

1. A vöröshagymát finomra vágjuk, megpároljuk a zsiradékon. Ha kész, hozzátesszük a finomra reszelt zöldségeket, fokhagymát. 

2. Mehet bele a megmosott vörös lencse és az összes többi fűszer is (menet közben kóstoljuk, lehet fűszeresebben készíteni, hogy kihűlve is ízletes legyen). Annyi vízzel öntöttem fel, amennyi ellepte, de később még kicsit pótolnom kellett. Fedő nélkül főztem és arra végig figyeltem, ne maradjon sok víz rajta, hiszen kenyérre kenhető krémet szeretnék. Melegen még kissé hígabbnak tűnik majd, de ahogy hűl, összeáll. A képen még meleg volt a krém, kihűlve olyasmi lesz, mint mondjuk a májkrém vagy a krémsajt. 

3. Nagyon gyorsan elkészül, a vörös lencse gyorsan fő. Én nem dolgoztam krémesre botmixerrel, mert gyönyörűen szétfőtt a lencse, a zöldségeket meg egyébként is finomra reszeltem. Rusztikusan nekem jobban tetszik és így a színe is szebb marad. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése