2020. március 2., hétfő

Mirinda/Fanta/Üdítő szelet másképp, üdítő nélkül

Ezt a süteményt már sok éve, hogy kicsit reformosítottam. Most, pár év kihagyás után, újra elővettem a receptet és megint módosítottam rajta. A tésztába nem tettem olajat, a tetejére pedig nem 100 % narancslevet főztem fel, hanem általam eltett baracklevet főztem sűrűre, pudingpor helyett keményítővel. A krémbe pedig most csak túró került (emelt mennyiségben) és 10 dkg vaj.





Hozzávalók a tésztához:
- 4 tojás (eredetileg 6 tojást szoktam),
- 2 evőkanál víz,
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor,
- cukor ízlés szerint (nálam 3 dkg, de aki az édesebb sütiket szereti, tegyen bele többet),
- 4 púposabb evőkanál liszt,
- egy púpos evőkanál tejföl,
- egy kisebb kiskanálnyi szódabikarbóna (aki használ sütőport, tegyen bele fél csomaggal).

A tészta készítése: 

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét habbá verjük, a sárgáját a cukorral és a vízzel szintén habosra kikeverjük, végül hozzáadjuk a tejfölt is. A lisztet, kakaóport, szódabikarbónát egy harmadik edényben összekeverjük. A tojássárgás keveréket a tojásfehérjéhez öntjük, összekeverjük, majd beleszitáljuk a kakaóporos lisztet is és határozott mozdulatokkal összekeverjük. Sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsiben (nagyjából 35X22 cm) sütjük előmelegített, 180 fokon. Ha kész, kihűtjük a tésztát.

Hozzávalók a krémhez: 
- 85 dkg krémes, zsíros házi kecsketúró,
- porcukor ízlés szerint,
- vanília,
- 10 dkg puha vaj,
- mehet bele reszelt citromhéj (kezeletlen) is, de nekem nem volt itthon.

A krém készítése:

A túróhoz adjuk a puha vajat, a porcukrot, a vaníliát, valamint a citrom héját. Jól kikeverjük (krémesre), majd a megsült és kihűlt tésztára kenjük. Nagyon jó, masszív krémem volt már most, hűtés, pihentetés előtt.


Hozzávalók a tetejére:
- 67 g étkezési keményítő (akinek nincs, jó minőségű vaníliás pudingport is használhat, egy zacskó pudingpor kb. 36 g, tehát ebből kell kettő),
- 6 dl házi sárgabaracklé (eredetileg 100 %-os narancslevet szoktam, de az ritkán van itthon),
- 1 dl víz plusz egy kevés víz, amivel kikevertem a keményítőt,
- a barackléhez tettem egy kevés citromsavat, hogy savanykásabb íze legyen.

A hagyományos, narancsos gyümölcsréteg leírását lásd lejjebb. Én soha nem üdítőt, mirindát használtam (nem fogyasztunk cukros üdítőket), hanem cukormentes narancslevet. Én most pudingpor helyett 67 g étkezési keményítőt és a cukrot összekevertem egy kevéske vízzel. A baracklevet és az 1 dl vizet feltettem főni. Mikor forrt, hőkiegyenlítéssel kevertem hozzá a keményítőt. Sűrűre főztem és, hogy savanykásabb legyen, citromsavat is kevertem hozzá, majd, mikor langyosra hűlt, rákentem a túrókrém tetejére.

Egy kicsit hagyjuk a hűtőben állni, de tulajdonképpen szinte azonnal fogyasztható. Ha sokáig áll a hűtőben, akkor felvágás előtt kicsit hagyjuk szobahőn állni, hogy könnyebb legyen szeletelni. A képen olyan szeletek láthatók, melyeket összeállítás után kb. 20 perccel vágtam.


Így készítettem évekkel ezelőtt (már ez is egy kicsit "reformosított" változat, mert a vaj mennyiségét csökkentettem és helyette krémsajtot, lecsöpögtetett tejfölt használtam): 

Hozzávalók a tésztához: 2 púpos evőkanál kakaó, 2-2 púpos evőkanál sima- és rétesliszt, 1 dl olaj, 6 tojás, fél csomag sütőpor, 3-10 dkg cukor (ízlés szerint).

A tojások sárgáját a cukor felével jó habosra keverjük, majd beleöntjük az olajat. Egy másik tálban a tojásfehérjét a cukor másik felével felverjük. Egy harmadik tálban a lisztet, a kakaóport és a sütőport összekeverjük. A tojássárgás keveréket a tojásfehérjéhez öntjük, összekeverjük, majd beleszitáljuk a kakaóporos lisztet is és határozott mozdulatokkal összekeverjük. Sütőpapírral bélelt közepes méretű (nagyjából 35X22 cm) tepsiben sütjük előmelegített, 180 fokon.

A túrókrém hozzávalói: 50 dkg túró, 10-15 dkg vaj, porcukor ízlés szerint, vanília(esszencia), reszelt citromhéj, 15-20 dkg alaposan lecsöpögtetett tejföl vagy krémsajt (a tejfölt a sütés előtti nap kezdjük csepegtetni, ez a mennyiség már a csöpögtetés utáni mennyiség).

A túróhoz adjuk a puha vajat, a lecsepegtetett tejfölt, a cukrot, a vaníliaesszenciát, valamint a citrom héját. Jól kikeverjük, majd a megsült és kihűlt tésztára kenjük.

Hozzávalók a gyümölcsleves tetőhöz: 6-7 dl cukormentes, 100 %-os narancslé, 2 csomag vaníliás pudingpor.

A gyümölcslé egy részével kikeverjük a 2 csomag pudingport, a többi levet feltesszük főni. Amikor felforrt, beleöntjük a pudingot és sűrűre főzzük. Mikor langyosra hűlt a puding, rákenjük a túrókrém tetejére. Hűtőbe tesszük a süteményt dermedni. Néhány óra múlva fogyasztható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése