2020. február 28., péntek

Vörös lencsés céklafasírt

Sajnos nem írtam fel a sütés-főzés előtti pontos mennyiséget, így most csak körülbelül tudom megmondani, miből mennyit tettem bele, de azt gondolom, ennél az ételnél nem kell annyira ragaszkodni a pontos mennyiséghez.



Hozzávalók: 
- vörös lencse (megfőzve szűk 40 dkg volt), kb. 20 dkg volt szárazon, főzés előtt mérve,
- cékla (megpárolva 20 dkg volt),
- só,
- bors,
- saláta fűszerkeverék, Bio Berta,
- 3 gerezd fokhagyma,
- bő 3 evőkanál csicseriborsóliszt,
- annyi zsemlemorzsa, mellyel a megfelelő állagú masszát kapjuk,
- zsiradék a sütéshez.

Elkészítés: 

1. A céklát megpucoltam, felkockáztam. Egy kerámia edénybe tettem, melynek teteje is van. Öntöttem hozzá kis vizet, majd lefedtem az edényt és 180 fokos sütőben puhára pároltam a céklát. (Hogy takarékosabb legyen a főzés, a csokis céklatortához is most pároltam a céklát, így két ételhez való cékla puhult egyszerre az edényben).

2. Közben a vörös lencsét is megfőztem. Sóval ízesítettem. Víz ne maradjon alatta. Ezt és a céklát előző este készítettem el, majd másnap reggel folytattam a főzést.

3. A céklát egy botmixerrel krémesre törtem. A lencsét csak rusztikusra. A kettőt összekevertem és fűszereztem, sóztam. Kevertem bele csicseriborsólisztet is. Annyi zsemlemorzsa kell bele, melytől egy jó állagú masszát kaptam. Kicsit állt, majd sütöttem. Ha pihentetés után még nem jó a massza, túl lágy, szétesős, akkor adjunk hozzá még egy kis zsemlemorzsát vagy csicseriborsólisztet.

4. Egy serpenyőbe egy picike zsiradékot tettem, felforrósítottam. A masszából tenyérnyi vagy annál kisebb fasírtokat formáztam. Ellapítottam. A serpenyőben megsütöttem az egyik oldalát, majd egy lapáttal könnyedén megfordítottam és a másik oldalát is megsütöttem. Első körben nem lett elég jó a massza állaga, nehezen tudtam fordítani, túl lágy volt, így kevertem még egy kis zsemlemorzsát a céklás-lencsés anyaghoz.

5. Sütőben sült pasztinákkal, házi, vadkovásszal kelesztett, teljes kiőrlésű kenyérrel, kovászolt káposztával fogyasztottuk. A pasztinákot felcsíkoztam, sóztam, borsoztam, nagy tepsin szétterítettem. Kis zsiradékot is tettem hozzá és sütőben puhára sütöttem. Krumpli helyett jó és egészségesebb választás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése