2020. február 19., szerda

Mángoldos pite (túróval)

Gyakran készítek sós pitéket. Bármilyen zöldségből, különféle sajtokból és, aki szeretné, húsfélékkel gazdagítva is elkészíthető.

Én ezt a pitét most éppen mángoldból készítettem. A mángoldot a napokban, azaz február közepén szedtem a kertben.





A pitetészta nálam nagyon egyszerűen készül, általában így:
- 20 dkg liszt (általában teljes kiőrlésű tönkölylisztből készítem, de, ha vendégnek szánom, akkor fehér tönkölyből),
- 10 dkg hideg vaj,
- kevés hideg víz, hogy összeálljon a tészta (van, amikor egy kis tejfölt adok hozzá, esetleg házi joghurtot), de helyette lehet 1 tojást is használni,
- egy kevés só.

A lisztet összekeverem a sóval, majd beledarabolom a hideg vajat. Gyorsan elmorzsolom és annyi vizet teszek hozzá, amennyitől összeáll a tészta. Van, hogy tejfölt vagy joghurtot adok hozzá víz helyett. Tojást azért nem szoktam, mert lányom sokáig nem ehetett tojást és bár most már mértékkel fogyaszthat, amibe nem muszáj, abba most sem teszek.

Gyorsan kell dolgozni, mint a linzernél, kekszeknél. Amint összeáll a tészta, ne gyúrogassuk tovább, hogy ne melegedjen fel a vaj a kezünktől. A tészta legyen jól nyújtható, nem ragacsos és nem is morzsálódó, széteső. Gombócot formázunk belőle, zacskóba tesszük és hűtőben pihentetjük. Akár előző nap is össze lehet gyúrni a tésztát.

Jöhet a töltelék. A hozzávalók listája, nálam most így alakult:

- mángold tisztítva, azaz szárak eltávolítása után 8 dkg volt,tehát most nem sok,
- 25 dkg házi kecsketúró,
- 50 g tejszín,
- kb. 100 g joghurt,
- só,
- bors,
- 1 tojás,
- néhány dkg házi, kecsketejből készült feta jellegű sajt,
- néhány dkg szalonna, pici kockákra vágva,
- 1-2 gerezd fokhagyma, apróra vágva,
- egy kis reszelt sajt a tetejére.

1. Mivel én most csak egy kevés mángoldot tudtam szedni, ezért nem is forráztam le a leveleket tisztítás után, csak apróra vágtam késsel.

2. A folyékony hozzávalókat lehet nyugodtan a saját készletünk szerint alakítani. Nekem volt egy kis házi joghurtom, egy kevés tejszínem, ezeket a túróhoz, aprított mángoldhoz és tojáshoz keverve pont nekem tetsző állagot kaptam (nem volt folyós, híg, mint sokszor a pitetöltelékek, de lágy volt, kenhető). Ebbe kevertem az apróra vágott szalonnát, feta sajtot, fokhagymát, sót, borsot.

3. A pihentetett tésztát kinyújtottam, beleigazítottam pitetésztába (az oldalára menjen fel a tészta). Villával megszurkáltam. Van, aki vakra süti, én nem szoktam (azaz fóliával betakarja a tésztát, erre babot tesz és így süti, hogy ne púposodjon fel a tészta). Kerámia piteformám van, ebben nagyon jó sütni, nem ragad, tapad le a pitetészta.

Előmelegített sütőben kicsit megsütöttem. 190 fokon elősütjük (a tészta felülete száraz tapintású és egy enyhe színt kap, bár ezt teljes kiőrlésű liszt esetén nehéz megállapítani). Kb. 10-15 perc. Azért kell elősütni, hogy a tészta jól megsüljön a végére és ne áztassa el a töltelék a tésztát. Van, aki lekeni tojásfehérjével is a tésztát, így még biztosabb, hogy nem fog elázni majd a tölteléktől.

4. Ezután belesimítottam a tölteléket. Megszórtam reszelt sajttal és készre sütöttem. Ha kész, rácsra szoktam tenni sütőformával együtt, egyben nem tudom kiszedni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése