2020. március 26., csütörtök

Meleg spenótsaláta

Pontos mennyiséget most nem tudok adni, nem mértem semmit. Nagyon finom étel egyébként. Férjem azt mondta, még háromszor ennyit is tudott volna enni.

Abból készült, ami volt itthon. Tojás van bőven, szépen tojnak a tyúkok. Spenót már szedhető a kertben (bébi vagy annál kicsit nagyobb méretben). Szalonna a közeli faluból jött. Egyedül az alma a kakukktojás, mert az az ország keleti felén termett.

Mivel viszonylag hűvös van, ezért egy meleg salátára vágytam inkább. Ez lett belőle. (Van fenn a blogon többféle spenótos saláta is, például ez az epres-spenótos kecskesajttal, a sonkás-medvehagymás spenótsaláta vagy ez a feta sajtos spenótsaláta.)






Hozzávalók: 
- kisebb spenótlevelek (egy nagy tállal szedtem),
- kb. 2 ujjnyi szalonnát kisebb kockákra vágtam,
- 1 hatalmas, lédús, édeskés almát kis kockákra daraboltam,
- lilahagymát és vöröshagymát vékonyra karikáztam,
- 6 nagyobb tojást megfőztem (nekem jó lett volna kissé lágyabbra is, de nagyobbik fiam miatt igyekeztem inkább jól megfőzni).

Elkészítés: 

1. A bébispenótot alaposan megmostam, majd lecsepegtettem. A kis kockákra vágott szalonnát megsütöttem. A tojást pedig ízlés szerinti ideig főzzük (attól függően, hogy lágyabbra, krémesebbre szeretnénk a sárgáját vagy keményebbre).

2. Érdemes nagy serpenyőben sütni a szalonnát, hogy utána a spenótlevelek egyszerre beleférjenek a serpenyőbe. Én először erre nem gondoltam, így kisebb serpenyőben sült a szalonna és egy nagyobban kellett befejeznem a "főzést".

3. A szalonnát gyorsan kiszedtem a serpenyőből egy kistányérra, hogy ne süljön túl. A zsírt pedig kiöntöttem a serpenyőből (egy másik kis edénykébe, jó lesz még más ételhez). A spenótleveleket beletettem a nagy serpenyőbe. Ami kis zsiradék rajta maradt az edény falán és a kiszedett szalonnadarabokon, az bőven elég is lesz a salátához (legalábbis nekünk elég volt). Kicsit átforgattam a meleg serpenyőben a spenótleveleket (alacsony tűzön). Közben hozzáadtam a szalonnát is. Nem kell, hogy megfonnyadjon a spenót, éppen csak keveredjen el a szalonnával és egy kicsit melegedjen át. Ezután már mehet is egy tálba (inkább nagy átmérőjű, laposabb tálba), nehogy túlpárolódjon. Hozzákevertem a kis kockákra vágott almát és a hagymát is. Tetejére pedig a tojásszeletek kerültek. Azonnal tálaltam is. Nem készítettem hozzá öntetet, a zsiradék, a lédús alma pont elég volt ahhoz, hogy szaftos legyen (és talán a spenót is engedett egy kis levet).

A tálalásnál arra figyelni kell, jusson mindenkinek szalonna (nehogy a tál alján maradjon ;) ).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése