2020. december 29., kedd

Mandulamag

Tavaly vagy talán még azelőtt vettem a formákat, de még nem került sor arra, hogy felavassam őket. Még soha nem ettem diócskát és mandulamagot, így egy kicsit hezitáltam, melyikre essen a választásom. Végül a mandula mellett döntöttem. Sokféle receptet átlapoztam, majd Aranytepsi leírását választottam. Fontos volt, hogy tojás ne kerüljön a krémbe, de a csak vajat tartalmazó krémek sem voltak annyira szimpatikusak. 




Hozzávalók (én ennek a felét készítettem csak el, és így pont elég volt a sok más édesség mellé):
- 40 dkg liszt,
- 25 dkg hideg vaj,
- 15 dkg darált dió vagy törökmogyoró,
- 15 dkg porcukor (nálam 6 dkg),
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor. 

Hozzávalók a krémhez: 
- 3 dl tej,
- 1 tasak vaníliás pudingpor,
- 15 dkg vaj,
- 10 dkg porcukor (nálam kevesebb),
- fél üvegcse zöld mandulaaroma. 

A forgatáshoz porcukor, de én eltekintettem ettől, hogy így is spóroljak a cukorbevitellel. 

Elkészítés: 

1. A tésztához valókat a vajas, linzeres tészták készítésének megfelelően gyorsan összegyúrjuk. (A hozzávalók legyenek hidegek és gyorsan kell dolgozni, különben morzsálódó, szétesős lesz a kész süti. Ha nem áll össze a tészta, én egy pici kis tejet, tejfölt, tojássárgát szoktam hozzáadni. Sokáig nem szabad gyúrni a tésztát, éppen csak annyi ideig, amíg összeáll.)

2. Amikor összeállt a tészta, zacskóba csomagoljuk és hűtőbe tesszük. Pihentessük 1-2 órát. (Nálam többet pihent és egyébként az eredeti recept nem is írja a pihentetést, azonnal formázza, nekem viszont az a tapasztalatom, jobb, ha kicsit visszahűtjük a vajas tésztákat.)

3. Pihentetés után kisebb golyócskákat szakítunk a tésztából és az előzőleg vékonyan kikent formába nyomkodjuk. Nem kell, hogy túl vastag legyen. Én csak az első sütés előtt vajaztam a formát, a többinél már nem. 

4. Az jár jól, akinek sok formája van, mert akkor gyorsan megy a sütés. Nekem csak 20 formám volt, így nem volt haladós a munka. 190 fokon sütöttem (Az eredeti recept 200 fokot ír.). Vigyázni kell, hamar elkészül (8-10 perc, de természetesen ez sütőfüggő). Mikor megsült, kicsit állni hagyjuk, majd óvatosan kiszedjük a formából. Van, aki megvárja, hogy teljesen kihűljön, én viszont langyosan szedtem ki. Nem ragadt a formába egy sem. Egy vékony pengéjű késsel vagy kiskanál szárával kicsit megmozgatjuk és már ki is fordul a formából a süti. Óvatosan bánjunk vele, mert törékeny. 

5. A krémhez a pudingot a szokásos módon felfőzzük a tejjel, cukorral. A gyorsaság kedvéért én most akkor kevertem hozzá a vajat, mikor már kihűlt annyira, hogy a vajat el lehessen dolgozni benne, de ne olvadjon folyósra benne a vaj. Szabály szerint a vajat először ki kellene habosítani a porcukorral, majd ezt hozzákeverni és újra kihabosítani a pudinggal, és közben hozzáadni a mandulaaromát is. Ilyen kis mennyiséggel (mivel én csak fél adagot sütöttem) nem volt kedvem külön edényekkel vacakolni. A krém sima, selymes, habos lett így is. 

6. Megtöltjük a mandulamagot a krémmel és kettőt-kettőt összeragasztunk. Aki szeretné, porcukora forgathatja. Én ettől eltekintettem. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése