2020. december 4., péntek

Hókifli

 Hókiflit (is) sütöttem a Télapónak. 





Annyi recept található különféle könyvekben, újságokban, interneten. Ezek általában úgy szólnak, hogy 

- 25-30 dkg liszt,

- 18-20 dkg hideg vaj,

- 5 dkg porcukor,

- 10 dkg darált dió (vagy mogyoró),

- és van, aki gyúr bele 1 tojássárgáját is vagy egy kevéske tejfölt, esetleg rumot/rumaromát. 

Én ezeket a kifliket zsírral készítettem Csak a puffin receptje szerint. 

Fél adagot gyúrtam be, de így is lett 39 db kiflim. Ide most a teljes adaghoz tartozó receptet írom le, úgyhogy lesz belőle bőségesen kiflink. 

Hozzávalók: 

- 30 dkg liszt,

- 15 dkg hideg sertészsír (néhány dkg-ot vajjal cseréltem le, ha valaki nem szereti a zsírt, akkor figyelembe kell venni, hogy a zsír az 100 %, a vaj kb. 80 % zsír),

- 10 dkg porcukor (nálam kevesebb),

- 10 darált dió vagy mogyoró,

- 1 tojás,

- pici tej, ha szükséges (nálam sűrű joghurt). 

- vaníliás porcukor a forgatáshoz. 


Elkészítés: 

1. A lisztet, a darált diót, porcukrot egy tálba mérjük, majd gyorsan elmorzsoljuk a felkockázott hideg zsírral/vajjal. Fontos, hogy hideg legyen a zsiradék, és nagyon fontos, hogy gyorsan dolgozzunk. Mikor morzsás állagú lett, akkor mehet bele a tojás is. Ha szükséges, esetleg egy picike tejet lehet hozzá tenni. Gyorsan dolgozzunk, mert, ha megolvad a zsiradék a kezünktől, a kész sütemény szétesős, morzsálódós lesz. 

2. Mikor összeállt a tészta, hagyjuk abba a gyúrást és tegyük zacskóba, majd be a hűtőbe. Legalább egy órát pihenjen a tészta. 

3. Ezután jön a formázás. Én nem rudakat sodortam, hanem kimértem kb. 8-9 g-os golyókat. Ezeket egyesével, nagyon gyorsan kisodortam kb. 7-8 cm-es rudakra. Meghajlítottam és sütőpapírral bélelt tepsire tettem a kifliket. 

4. Ezután betettem tepsistől a hűtőbe, hogy visszahűljön a tészta. Kb. háromnegyed órát állt a hűtőben, addig sült a többi süti. 

5. 170-180 fokra előmelegített sütőben világosra sütjük. Nem szabad túlsütni, mert akkor száraz lesz. 

6. Melegen vaníliás porcukorba forgatjuk a kész kifliket, azaz nem azonnal cukroztam, hanem hagytam egy nagyon kicsit hűlni a tepsin. (Nagyon vigyázni kell, mert sütőből kivéve még igen törékenyek a kiflik.) Én csak átszedtem egy tálcára, majd megszórtam vaníliás porcukorral a kifliket (így nem lettek túlságosan cukrosak, mert mi azt nem szeretjük). 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése