2020. december 4., péntek

Gyors, rögtön puha mézeskalács

 Az én kedvencem a Plébános mézeskalácsa, de azon a hétvégén, mikor a mézeskalácsból készített faluval leptem meg a gyerekeimet, muszáj volt egy mini adag azonnal süthető mézeskalácsot is készítenem nekik (mert kisebbik fiam meg akarta enni a házikókat :) ).



Rupaner receptjét vettem elő. Tényleg gyorsan elkészül, finom is, de azért nekem az a legfinomabb mézeskalács, aminek a tésztája pihen, érik néhány napot. Olyan ez, szerintem, mint a kovászos kenyér és az érlelt sajt esete. Azok is lassan készülnek, ízesebbek, zamatosabbak, mint a gyorsított társuk. Ha valaki siet, utolsó pillanatban van, akkor viszont nagyon jó ez a recept. A gyerekeknek nagyon ízlett. Én csak egy kicsi, harmadnyi adagot sütöttem, de ide most a teljes adagot írom. 


Hozzávalók (ez egy hatalmas adag, én ennek csak harmadát készítettem el elsőre), a bögre 2,5 dl-es: 

- 8 bögre finomliszt (1 kg),

- 2-2,5 bögre porcukor (20-25 dkg) (én nem szoktam cukrot tenni a mézeskalácsokba, hanem valamivel több mézzel pótlom azt),

- 3 teáskanál szódabikarbóna,

- 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék, 

- 30 dkg vaj (nálam egy része zsír),

- 1 bögre méz (2,5 dl),

- 3 tojás. 


Elkészítés: 

1. A lisztet, fűszert, szódabikarbónát, porcukrot összekeverjük egy nagy tálban. Ezután hozzáadjuk a felolvasztott zsiradékot és a mézet, majd a tojásokat. 

2. Összegyúrjuk a tésztát. Legyen lágy, de ne ragacsos. Jól dolgozzuk ki. 

3. Lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra nyújtjuk (lehet vékonyabbra is, de akkor nem lesznek pufik...én vékonyra nyújtottam, mert "kekszszerűbb" mézesre vágytam). Tetszőleges formával kiszúrjuk. 

4. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a mézeskalácsokat. Mivel volt egy kis felesleges tojás, én lekentem azzal. Tejjel is lekenhetjük a tetejét, de hagyhatjuk kenés nélkül is (ekkor matt lesz a felülete). Ha vastagabb tésztákat nyújtottunk, akkor nyomhatunk bele diót, mandulát, mogyorót, tökmagot, napraforgómagot vagy aszalt gyümölcsöt is. 

5. 180 fokra előmelegített sütőben 7 percig sütjük (de maximum 10 perc, ha 7 perc után még nyers a tészta). Az alja ne kapjon színt. A sütési idő függ a tészta vastagságától. Inkább többször vegyünk ki próbára egy darabot, hogy ellenőrizzük (ráadásul az én sütőm nem süt egyenletesen, belül erősebben süt, mint az ajtó felől). 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése