2021. január 17., vasárnap

Gurulós fánk (Kelebiai gurulós fánk)

 A receptet először Borbás Marcsi A sűrűje 1. részében olvastam, de az interneten is fellelhető a recept néhány oldalon. (Egy.hu oldalon vagy ezen a Facebook oldalon, ahol kelebiai gurulós fánk néven szerepel). 

Ez a fánk nem igényel annyi gyakorlatot, mint mondjuk a szalagos fánk, ezért kezdőknek is ajánlom. 



Hozzávalók: 

- 40 dkg liszt (félfogós lisztet ajánl a recept, nekem tönkölylisztem van itthon, mindenbe azt használom),

- 2 dl zsíros tej,

, 2 tojássárgája,

- 2,5 dkg élesztő,

- fél dl szódavíz (nálunk általában nincs itthon, így én ettől most eltekintettem, helyette is tejet tettem bele, plusz egy nagyon kicsi szódabikarbónát),

- 4 kiskanál cukor,

- 4 kiskanál olvasztott vaj,

- csipet só,

- zsiradék a sütéshez,

- porcukor, darált dió, fahéj a forgatáshoz. 


Elkészítés: 

1. Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés langyos, cukros tejben a szokásos módon, majd a hozzávalókból tésztát dagasztunk. Nem kell megijedni, ez a tészta nem lesz olyan lágy, mint a szokásos fánktészta. (Nálam azért kicsit több folyadékot igényelt, mert tönkölylisztet használok.)

2. Letakarjuk egy konyharuhával és 10 percet pihentetjük. Nálam tovább pihent, mert közben a beignet fánkot készítettem. 

3. Pihentetés után 4 cm vastagra nyújtjuk a tésztát. Kerek szaggatóval kiszaggatjuk. A recept nem írja, mekkora legyen a szaggató, ezért a két legkisebb pogácsaszaggatóval próbálkoztam. Nekem a legkisebb, 3 cm átmérőjű szaggatóval jobban tetszett. Szebb, tényleg gömbölyű, gömb alakú, gurulós fánkok sültek ki. 

4. Zsiradékot melegítünk. (Én mindig zsírban sütök mindent, nem használok olajat főzéshez.) Ha elég sok zsiradékban sütjük, maguktól fognak forogni a fánkok. Ha mégsem forogna, akkor forgassuk át, nehogy csak az egyik oldaluk süljön meg. Mint minden fánknál, itt is vigyázni kell, ne legyen túl forró a zsiradék (különben megég a tészta külseje, belül meg nyers marad), de ne is legyen alacsony hőfokú, mert akkor meg sok zsiradékot fog magába szívni. 

5. Ha megsültek a fánkok, szűrőkanállal kiszedjük és azonnal beleforgatjuk porcukorba, fahéjas porcukorba vagy darált diós porcukorba. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése