A polentagombóc leírását a Vidék íze 2021 februári számában találtam. Ők ott szaftos hússal kínálták, én viszont fűszeres paradicsomszószt készítettem hozzá.
Hozzávalók (én csak a felét készítettem most el):
- 25 dkg kukoricadara,
- 5 dl víz,
- 5 dkg vaj,
- 1 kis csokor petrezselyem (én helyette kevés szárított bazsalikomot tettem bele),
- só,
- bors,
- 1 gerezd fokhagyma,
- reszeltem bele 5 dkg házi, félkemény kecskesajtot is (amit még nyáron készítettem).
Elkészítés:
1. A fokhagymát apróra vágjuk (esetleg reszeljük). Egy magasabb lábasba öntjük a vizet, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a fokhagymát is és én még szárított bazsalikomot is szórtam bele.
2. Ha felforrt, akkor állandó kevergetés mellett hozzáöntjük a kukoricadarát. Lassú tűzön kb. 10 percig főzzük. Vigyázni kell, nehogy leégjen. A végén én még kevertem hozzá sajtot is. Sűrű, kemény masszát kapunk.
3. Ha kihűlt, vizes kézzel dió nagyságú gombócokat készítünk.
4. Egy nagy serpenyőben vajat olvasztunk, beletesszük a gombócokat. Átpirítjuk. Ha kész, akkor kell megszórni az apróra vágott petrezselyemmel.
Az eredeti receptben hús mellé kínálták ezt az ételt (köretnek), én viszont készítettem egy sűrű, fűszeres paradicsomszószt és azzal ettük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése