2021. január 31., vasárnap

Jeruzsálemi kalács/csokoládés kalács/babka

 A recept Yotam Ottolenghi Jeruzsálem című könyvében található. Nagyon finom, nagyon könnyű a tésztája. Így, hogy nem tettem bele annyi cukrot, pont jó volt. 





Ez egy hatalmas adag, két kalács lesz belőle, úgyhogy én csak a felét készítettem el, ide viszont a két kalácshoz való mennyiséget írom. Hozzávalók a tésztához:  

- 53 dkg liszt,

- 10 dkg cukor (én csak annyi cukrot tettem bele, amennyi az élesztő felfuttatásához kell, plusz egy evőkanállal a tésztához),

- 2 teáskanál szárított élesztő (én frisset tettem, abból 20 g-nak megfelelőt),

- 1 citrom reszelt héja,

- 3 nagy tojás,

- 120 ml víz,

-  csipet só (nem tettem),

- 15 dkg szobahőmérsékletű, lágy vaj (én megolvasztottam, de figyeltem, ne legyen forró!),

Hozzávalók a töltelékhez: 

- 5 dkg porcukor (nem tettem bele),

- 3 dkg cukormentes kakaópor,

- 13 dkg jó minőségű étcsoki (én 78 %-os csokit választottam),

- 12 dkg vaj,

- 10 dkg pekándió (pont volt itthon),

- 2 evőkanál kristálycukor (nem tettem bele). 

Szirup: 

- 26 dkg kristálycukor (nálam egy kicsit kevesebb, a fél adagba tettem kb. 10 dkg-ot),

- 160 ml víz. 

Elkészítés: 

1. Mivel én friss élesztőt használtam, ezért először felfuttattam azt langyos-cukros vízben. Ha szárított élesztőt használunk, akkor mehet a tálba a liszt, cukor, élesztő, citromhéj. Ehhez jön a tojás, víz. Elkezdjük dagasztani. Adjuk hozzá a sót. Majd ezután apránként, több részletben a vajat. Jól dolgozzuk ki a tésztát, simára, fényesre, rugalmasra. Lágy lesz. Dagasztás közben, főleg eleinte, le kell kaparni a tésztát az edény faláról és esetleg picit be is lisztezni, hogy elváljon a tészta a tálról. Fóliával lezárjuk a kelesztőtálat és betesszük a hűtőbe. A tészta álljon fél napot, de legjobb, ha egy éjszakát pihen a hűtőben. 

2. Másnap elkészítjük a csokis krémet. A csokit gőz fölött megolvasztjuk a vajjal együtt és ehhez jön a kakaópor. Aki tesz bele, annak a porcukor is. Kenhető masszát kell kapnunk. Mikor rákenjük a tésztára, ne legyen forró ez a krém! 

3. Sütőpapírral kiolajozunk két kenyérsütőformát (23X10 cm-eset ír a recept, de én gyümölcskenyérformát használtam). Mindegyik aljába vágunk egy-egy sütőpapírt. 

4. Kivesszük a tésztát és elfelezzük. Mérleggel mérjük ki pontosan. Az egyiket, amivel nem dolgozunk, visszatesszük a hűtőbe. A másik tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk. (38X28 cm-t ír a recept). A szélei legyenek egyenesek. 

5. A krém felét kenjük rá a tésztára. A széleken egy-másfél cm maradjon szabadon. A csokira szórjuk rá az apróra vágott pekándiót és aki szeretné, a cukor felét is (én nem tettem rá cukrot). Feltekerjük a hosszabb oldal mentén. Az illesztés legyen alul. 




6. Az eredeti recept leírása innentől kicsit bonyolult, én leegyszerűsítettem. Félbevágtam a rudat hosszában egy recés késsel, majd a tőlem távolabb eső részét összefogtam. Elkezdtem kettes fonással összefonni a két szálat úgy, hogy a vágott rész legyen felül. Mikor ezzel megvoltam, akkor a hozzám közelebb eső végén is összefogtam a tésztát. Méretre igazítottam, majd átemeltem a formámba. 

7. Letakarva 1-1,5 órát kelesztjük. A kalács kb. 10-20 %-ot fog emelkedni. 

8. 190 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük vagy addig, míg a közepébe szúrt nyárs tisztán jön ki. (Nálam nem egészen 30 percet sült.)

9. Míg sül a kalács, elkészítjük a cukorszirupot. A kész kalácsra azonnal rámerjük, rákenjük az összes szirupot. Amikor langyos a kalács, akkor vesszük csak ki a formából. Ezután egy rácson hűlt ki teljesen. 

További töltelékötlet: mindkét kalácsot megkenjük 40-40 g olvasztott vajjal, majd megszórjuk 120 g világos muscovado cukorral, másfél evőkanál őrölt fahéjjal és 50 g durvára vágott dióval. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése