Az ötletet a Vidék íze 2021 februári számában olvastam. A zöldséget nem annyira kedvelő gyerekeim mind megették.
Hozzávalók (én ennél most kisebb adagot készítettem, 7 palacsintából, de ide a teljes receptet írom le):
- kb. 10-12 palacsinta,
- 50 dkg vegyes friss és/vagy fagyasztott zöldség (bármi lehet, répa, hagyma, kápiapaprika, cukkini, zöldborsó, kukorica...stb. nálam üveges franciasalátakeverék volt),
- 7 dkg vaj,
- 5 dkg liszt,
- 2 dl tej,
- 1 gerezd fokhagyma (nálam kettő), aprítva,
- 1 nagy csipet őrölt koriander (nem tettem bele),
- só,
- bors,
- nálam került a töltelékbe egy kevés házi, kecsketejből készült feta sajt,
- és én kevertem ki egy tejszínes-reszelt sajtos öntetet a tetejére (2 dl tejszín és némi érlelt félkemény kecskesajt reszelve, amit még nyáron készítettem).
Elkészítés:
1. A zöldségeket előkészítjük. Ha nyers, akkor tisztítjuk, apró kockákra vágjuk, megpároljuk őket. A fagyasztottat pároljuk, a konzervről leöntjük a levét.
2. 5 dkg vajat olvasztunk, majd ezen megfuttatjuk a lisztet. Hozzákeverjük a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk. Mehet rá a tej. Folyamatosan keverjük, nehogy csomós legyen. Mikor sűrűre főztük (alacsony lángon), akkor mehet bele az összes előkészített zöldség.
3. Én még tettem bele morzsolt feta sajtot is.
4. A maradék vajjal kikenünk egy tűzálló tálat, amiben sütjük majd a palacsintákat.
5. A palacsintákat megtöltjük, feltekerjük, majd 3 részre vágjuk. Kicsit ferdén, kicsit egymásra csúsztatva sorakoztatjuk a sütőtálba.
6. Én még sütés előtt meglocsoltam reszelt sajttal kevert tejszínnel, mert volt éppen bontva egy kis tejszínem. Ha nem lett volna, akkor sajtos tejföllel vagy tojással kevert tejjel, sajttal öntöttem volna le (esetleg krémsajttal).
7. 180 fokra előmelegített sütőben kell sütni, 15 percig, majd grillfokozaton kissé megpirítani.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése