2021. január 17., vasárnap

Húsmentes töltött palacsinta (akár vegán is lehet)

Steiner Kristóf és Nimrod Dagan Határtalan házikonyha című könyvében találtam a receptet ötletét, ahol húsmentes hortobágyi palacsintaként szerepel a recept. 

Mi nem vagyunk vegánok, viszont a hús nem gyakori étel nálunk (hetente-kéthetente készítek húst tartalmazó ebédet). A gyerekek viszont nagyon válogatósak, nehéz olyan zöldséges ételt találni, ami mindhárom ízlésének megfelelne. A zöldségeket sokszor el kell "rejtenem" az ételekben, hogy mindenki meg is egye azokat. Ez egy nyerő recept, mindenki jóízűen elfogyasztotta. 


A palacsintatésztát én a szokásos tojásmentes receptem szerint készítettem, csak most kevesebb tejjel, a maradékot sima vízzel pótoltam. Aki vegán vagy nem ehet tejterméket, az elkészítheti a saját, jól bevált receptje szerint a palacsintát. A palacsinták ehhez a recepthez azért legyenek kicsit vastagabbak, mint a szokásos, édes töltelékes változatok. 

Kristófék vastagabb, amerikai palacsintához hasonló, gluténmentes, vegán palacsintát sütöttek (és kevesebbet, mint én). (Hozzávalói: 2 evőkanál gluténmentes liszt, 2 evőkanél zabpehely, ami akár őrölt is lehet, 1 gerezd fokhagyma apróra vágva vagy reszelve, só, bors, pár csepp olívaolaj. Ebből készítenek egy sűrűbb palacsintatésztát, amit pár csepp zsiradékon sütnek akkorára, hogy töltelékestől félbe lehessen hajtani a kisült palacsintákat.)

Hozzávalók a szószhoz (én az eredeti receptél többet készítettem, ide most az én arányaimat írom le): 

- 20 dkg vörös lencse (eredetileg fél csésze),

- 17 dkg krumpli (pucolatlanul), (eredeti recept szerint 1 édesburgonya/2 répa/1 kisebb sütőtök/ezek keveréke)

- 20 dkg pucolt sárgarépa,

- 1 paprika (ezt nem írja az eredeti recept),

- 1 paradicsom (ezt nem írja az eredeti recept),

- só,

- bors,

- zsiradék,

- 1 fej vöröshagyma (eredeti recept szerint fél fej),

- 3 gerezd fokhagyma,

- házi paprikakrém (ezt nem írja a recept), 

- őrölt pirospaprika,

- ír még 2 evőkanál kókuszkrémet, őrölt tárkonyt, 1 evőkanál agavé szirupot és 1 kiskanál tahinit, melyeket én nem tettem bele, csak egy kevéske cukrot). 

Hozzávalók a töltelékhez: 

- káposzta (eredetileg negyed fej, nálam egy kisebb káposzta),

- vöröshagyma (eredetileg negyed fej, nálam egy egész),

- 1 gerezd fokhagyma,

- sárgarépa (eredetileg egy darab, nálam több),

- 1 marék dió (nálam 2 marék),

- őrölt pirospaprika és 

- kis házi paprikakrém.

Hozzávalók a vegán tejfölhöz (én tehéntejből készült tejfölt használtam): 

- 1 evőkanál tahini,

- 1 evőkanál kókuszkrém,

- 1 kiskanál sörélesztőpehely,

- só, 

- bors,

- pár csepp citromlé. 


Elkészítés: 

1. A palacsintákat a fentiek szerint megsütjük.

2. A szószhoz a hagymát apróra vágjuk, kis zsiradékon megpároljuk. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát is. Néhány kevergetés után mehet hozzá a durvára reszelt sárgarépa, Sózzuk, borsozzuk. Egy kicsit kevergetjük, majd mehet hozzá a vörös lencse és a krumpli (esetleg egy kis sütőtök is). Tettem hozzá őrölt pirospaprikát is, amivel elkevertem, majd kis vizet öntünk rá (kb. 1 cm víz lepje el, ha később szükséges, pótoljuk a vizet.) 

3. Kis lángon főzzük. Mivel volt a mélyhűtőben, ezért dobtam bele egy paradicsomot és egy paprikát is. Ha kész, botmixerrel krémesre törjük (csak előtte kiszedtem a paprikát és a paradicsom héját.) Kristófék kevertek hozzá kókuszkrémet, tahinit, amivel lágyítani lehet a szószt, illetve tárkonnyal is fűszerezték. Én most nem kevertem bele semmit, így kissé sűrűbb lett a szósz. 

4. A töltelékhez a káposztát lereszeljük (ahogy a káposztás tésztához szoktuk), a répát finomra reszeljük. 

5. A vöröshagymát apróra vágjuk, majd egy kis zsiradékon megpároljuk. Erre tesszük aztán a káposztát és a répát, fokhagymát (én ezt most kihagytam bele). Sózzuk, borsozzuk. Masszaszerűvé pirítjuk. Én menet közben tettem rá fedőt és öntöttem alá kis vizet, mert le akart égni. Mikor elkészül, apróra vágott diót, pirospaprikát és paprikakrémet is kevertem bele. 

6. Most már csak az összeállítás következik. A palacsintákat megtöltjük (töltés: a kiterített palacsintára jön egy adag töltelék, a palacsinta alsó felére, ráhajtjuk a tészta alját, majd jobbról és balról is behajtjuk, végül feltekerjük). Ha közben kihűlt, akkor betöltve egy kis zsiradékkal kikent kerámiatálra tesszük és sütőben átmelegítjük (vagy mikróban, kinek mi a szimpatikusabb). Tálaláskor meglocsoljuk a szósszal és tejföllel, ami lehet vegán vagy "hagyományos". 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése