Finom, egyszerű, sör-, vagy borkorcsolyának is tökéletes. Bármivel lehet ízesíteni, lehet variálni a fűszereket (kakukkfű, rozmaring, bazsalikom) és bővíteni a hozzávalók listáját (pl. sonka, szalonna, különféle zöldségek, hagymák, sajtok).
Hozzávalók a tésztához (ebből a mennyiségből egy 24 db-os muffinsütő telt meg):
- 14 dkg teljes liszt (nálam van, hogy kiőrlésű tönkölyliszt, van, hogy fehér tönkölyliszt)
- 7,5 dkg vaj,
- fél teáskanál só,
- víz, ha szükséges.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 tojás,
- 1 dl tejszín,
- 1 kis fej lilahagyma,
- só,
- bors,
- 5 dkg sajt,
- 1-2 paradicsom.
1. A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Amennyiben szükséges, 1-3 evőkanál vizet adunk hozzá. Folpackba csomagoljuk és hűtőben pihentetjük néhány órát.
2. A töltelékhez a tojást, a tejszínt, a sót, a borsot, az apróra vágott hagymát és a reszelt sajtot összekeverjük.
3. A tésztát vékonyra nyújtjuk, kiszaggatjuk és a muffinsütő mélyedéseibe nyomjuk. Mielőtt belehelyeznénk a mélyedésekbe a tésztát, mindegyik kört kicsit lapítsunk még el a kezünkkel, hogy nagyobb legyen a kör átmérője a mélyedésekénél, így lesz egy kis oldala a süteményünknek.Vajazni nem kell a formát.
4. A tésztát 180-200 fokon elősütjük (én addig sütöm, míg a tészta teteje kicsit megszárad). Lehet vakra sütni is, én ettől el szoktam tekinteni.
5. A tölteléket belekanalazzuk a félig megsült kosárkákba, tetejére egy-egy vékony szelet paradicsomot teszünk és készre sütjük. Akkor jó, amikor már nem rezeg a töltelék és kicsi színt is kap.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése