2013. augusztus 3., szombat

Sós kosárkák muffinformában

Már nagyon régóta készülök elkészíteni ezeket a paradicsomos mini pitéket, de csak most kezdett érni a paradicsom a kertünkben (boltit meg nem veszünk, mert annak se íze, se illata). A recept alapötlete a Vidék Íze magazin 2006. júliusi és 2013. augusztusi számából van.

Finom, egyszerű, sör-, vagy borkorcsolyának is tökéletes. Bármivel lehet ízesíteni, lehet variálni a fűszereket (kakukkfű, rozmaring, bazsalikom) és bővíteni a hozzávalók listáját (pl. sonka, szalonna, különféle zöldségek, hagymák, sajtok).






Hozzávalók a tésztához (ebből a mennyiségből egy 24 db-os muffinsütő telt meg):
- 14 dkg teljes liszt (nálam van, hogy kiőrlésű tönkölyliszt, van, hogy fehér tönkölyliszt)
- 7,5 dkg vaj,
- fél teáskanál só,
- víz, ha szükséges.

Hozzávalók a töltelékhez: 
- 1 tojás,
- 1 dl tejszín,
- 1 kis fej lilahagyma,
- só,
- bors,
- 5 dkg sajt,
- 1-2 paradicsom.

1. A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Amennyiben szükséges, 1-3 evőkanál vizet adunk hozzá. Folpackba csomagoljuk és hűtőben pihentetjük néhány órát.

2. A töltelékhez a tojást, a tejszínt, a sót, a borsot, az apróra vágott hagymát és a reszelt sajtot összekeverjük.

3. A tésztát vékonyra nyújtjuk, kiszaggatjuk és a muffinsütő mélyedéseibe nyomjuk. Mielőtt belehelyeznénk a mélyedésekbe a tésztát, mindegyik kört kicsit lapítsunk még el a kezünkkel, hogy nagyobb legyen a kör átmérője a mélyedésekénél, így lesz egy kis oldala a süteményünknek.Vajazni nem kell a formát.

4. A tésztát 180-200 fokon elősütjük (én addig sütöm, míg a tészta teteje kicsit megszárad). Lehet vakra sütni is, én ettől el szoktam tekinteni.

5. A tölteléket belekanalazzuk a félig megsült kosárkákba, tetejére egy-egy vékony szelet paradicsomot teszünk és készre sütjük. Akkor jó, amikor már nem rezeg a töltelék és kicsi színt is kap.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése