2013. szeptember 13., péntek

Ecetes-fokhagymás szilva télire

Két éve főztem be sok-sok üveg ecetes-fokhagymás szilvát. Nagyon finom lett, sült húsokhoz kitűnő. Tavaly nem készült, mert nem volt olyan nagy a termés, másrészt maradt még előző évről. Most azonban tettem el nyolc üveggel.



Hozzávalók:

- besztercei szilva (érett, de még nem túl puha),
- ízlés szerint fokhagyma, de ez el is hagyható, van, hogy én sem teszek bele,
- néhány fahéjdarab,
- kevés szegfűszeg,
- 10 %-os ecet,
- cukor.

Arány: 1 liter vízhez 20 dkg cukor és 2 dl 10 %-os ecet szükséges. Régen így találtam a receptet, de én már nem teszek bele ennyi ecetet, hanem csak kb. 1,5 dl-t az 1 literhez, de ez ízlés dolga is. Láttam már, ahol 1 dl-t tesznek a liter vízhez, van, ahol 1,2-1,5 dl körül, van, aki 2 dl-t.

1. A szilvát kiválogatjuk, megmossuk, kimagozzuk.

2. Tiszta üvegekbe tesszük a szilvákat. Felöntjük hideg vízzel a gyümölccsel teli üvegeket. Megjegyezzük, mennyi vizet öntöttünk ki összesen.

3. A vizet egy edénybe töltjük, hozzáadjuk az ízesítőket a szükséges víznek megfelelő arányban, felforraljuk és forrón ismét a szilvákra öntjük. 10 percet állni hagyjuk, majd a vizet visszaöntjük az edénybe és újra felforraljuk azt.

4. Közben minden üvegbe dobunk egy kis fahéjdarabkát, pár szem szegfűszeget és ízlés szerint pucolt fokhagymát.

5. Amikor felforrt a víz, felöntjük vele az üvegeket, a tetőt mindegyikre jól rácsavarjuk és mehetnek is a száraz dunsztba egy-két napra.

Ha túl nagyok a szilvák, akkor nem kétszer, hanem háromszor öntöm fel az üvegeket. Fontos, hogy a szilváknak teljesen át kell melegedniük, így aki biztosra akar menni, inkább 3-szor is ismételje meg a forró leves felöntést.

2 megjegyzés:

  1. Mikor kerül a vízbe a cukor és az ecet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Módosítottam a receptet (3. pont). Köszönöm szépen a visszajelzést. Ez még egy nagyon régi bejegyzésem, itt még nem írtam le a recepteket olyan figyelmesen, mint mostanában.

      Törlés