2013. szeptember 11., szerda

Sütőtökös muffin

Eredetileg kolbászos muffint terveztem sütni, de hétvégéről maradt egy kis sütőben sült sütőtök (az idei első termés), amit csak én ettem, a család többi tagja szépen kerülgette. Kidobni sajnáltam, gondoltam, valamibe belesütöm. Egyik feléből muffin lett, a másik részéből sütőtökös zsemléket készítettem.

Azt hiszem, máskor is megsütöm ezeket a muffinokat, mert nekem nagyon ízlik. Puha és nagyon illik ehhez a borongós időhöz. Még Gergő is megevett majdnem egy egészet. Az interneten található receptekből ollózva állítottam össze a magam verzióját.

Hozzávalók:

- 20 dkg sütőben sütött sütőtök (tisztán, héj nélkül mérve),
- 2 tojás,
- 20 dkg liszt (nálam 10 dkg zabpehelyliszt és 10 dkg tönköly fehérliszt),
- 8 dkg cukor (nálam 5 dkg xukor zéró és 3 dkg kókuszcukor), jót tesz a süteménynek, ha kókuszcukrot vagy barnacukrot használunk,
- 1 szűk teáskanál szódabikarbóna,
- fél mokkáskanál sütőpor,
- csipet só,
- kevés őrölt fahéj,
- kevés őrölt szerecsendió,
- lehet tenni bele gyömbért és szegfűszeget,
- 0,8 dl olaj,
- 1 evőkanál tej,
- 1 evőkanál natúr joghurt,
- 1 evőkanál tejföl, vagy csak tejet teszünk bele, joghurtot és tejfölt nem, ami kb. 1 dl legyen,
- csoki, alma, mazsola stb.

1. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a sütőtököt és az olajat. Tejtermékből majd annyit, amivel nem túl híg tésztát kapunk. Belekeverjük a csokidarabokat, apró almakockákat, mazsolát vagy bármit, amivel még ízesíteni szeretnénk a süteményt. Én felét ízesítettem csak, a többibe nem tettem semmit. Nagyon finom úgy is.

2. A lisztet, a fahéjat, a szerecsendiót, a sót, a sütőport, a szódabikarbónát összekeverjük, majd a tojásos keverékhez öntjük. Éppenhogy elvegyítjük, nem szabad sokáig kevergetni. Állítólag így lesz könnyű, puha a muffinunk.

3. Kivajazott formába kanalazzuk a tésztát és 180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük. 24 darabos formában sütöttem.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése