2016. március 4., péntek

Hajdinás pogácsa

A hajdina és én nem vagyunk jó barátok. Már többször kapott esélyt tőlem, de eddig egy ételben sem ízlett. Egyik nap bevásárolni voltam, megláttam egy zacskó hajdinát a boltban és gondoltam, kap még egy utolsó esélyt. Emlékeztem, hogy egy régebbi Gasztroangyal műsorban hajdinás pogácsát sütöttek, ami jól nézett ki. Így végül pogácsában végezte a fél zacskó hajdina. Meg kell mondjam, most végre nem kellett kidobni a hajdinás ételt, mert ízlett. A hajdina ízét csak nagyon enyhén lehet érezni benne, éppen csak ad egy kis pikáns ízt a süteménynek. A recept a Gasztroangyalról származik.






Hozzávalók:
- 60 dkg liszt,
- 20 dkg hajdina,
- 5 dkg élesztő (nálam csak 2,5 dkg),
- 3 tojás sárgája (én kihagyom, mert Panni tojásérzékeny),
- 13 dkg zsír,
- 10 dkg vaj (zsírt használtam helyette 7-8 dkg-ot),
- 1 kispohár tejföl (nálam mostanában helyette joghurt),
- fél csomag sütőpor (helyette egy mokkáskanál szódabikarbónát tettem),
- 1 teáskanál só (másfelet tettem),
- 1 tojás a kenéshez (én kihagyom, mert Panni tojásérzékeny).

Elkészítés:

1. A hajdinát 7 dl sós vízben puhára főzzük. Ha kihűlt botmixerrel pürésítjük.

2. Egy tálba mérjük a lisztet, elkeverjük a sütőporral és a sóval. Kis mélyedést készítünk a közepébe, majd elmorzsoljuk benne az élesztőt. a vajat, a zsírt. Beleöntjük a 3 tojás sárgáját és a tejfölt. Összegyúrjuk a tésztát.

3. Első körben a hajdina 2/3-át a tésztához gyúrjuk, majd mikor ez megvan, a maradékot is beledolgozzuk. A hajdina lágyíthatja a tésztát. Ha szükséges, adjunk még hozzá kevés lisztet. Jól gyúrható, közepesen kemény (kalácstésztánál keményebb) tésztát kell kapnunk

4. Fél órára lefedve hűtőbe tesszük pihenni.

5. Pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtjuk, éles késsel berácsozzuk. Kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt (vagy enyhén zsírozott) tepsire rakosgatjuk, majd felvert tojással lekenjük a tetejüket. Sütés előtt még negyed órát pihentetjük a pogácsákat, majd 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Kifejezetten jól áll neki, ha jó ropogósra sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése