2016. november 26., szombat

Borsós-tonhalas pite

Egy újabb sós pite. Már rengeteg szerepel a blogon, íme egy újabb verzió. Gyorsan elkészül, finom, hidegen és melegen is jó. Munkanapokon, mikor dolgozni kell menni, előszeretettel sütök sós pitéket. Bármit bele lehet sütni, gyorsan elkészül, maradék felhasználására is kitűnő és fogyasztás előtt még melegíteni sem muszáj.



Hozzávalók a tésztához: 
- 20 dkg liszt (nálam teljes kiőrlésű tönköly barna),
- só,
- 10 dkg vaj (nálam most 5 dkg vaj és 5 dkg disznózsír),
- 2-3 evőkanál tejföl,
- annyi hideg víz, amennyitől jól nyújtható tésztát kapunk.

Hozzávalók a töltelékhez: 
- 2 doboz sós lében eltett tonhal,
- só,
- bors,
- szerecsendió,
- zöldborsó (nálam blansírozott, fagyasztott),
- kb. 3 dl tejföl,
- néhány dkg reszelt sajt.

Elkészítés: 

1. A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk. annyi hideg vizet adjunk hozzá, amennyitől egy jól nyújtható, könnyen kezelhető, nem ragacsos tésztát kapunk. Amint összeáll a tészta, ne gyúrjuk tovább, hogy a zsiradék ne olvadjon meg benne. Tegyük fóliába vagy zacskóba és pihentessük a tésztát a hűtőben, míg a sütő előmelegszik és a tölteléket előkészítjük. (Előző nap is elkészíthetjük a tésztát.)

2. A borsót puhára pároljuk (nagyon gyorsan megpuhul), a végén sózzuk. A tejfölt összekeverjük sóval, borssal, szerecsendióval, a hallal, a reszelt sajttal, végül a borsóval.

3. A tésztát kinyújtjuk, kibéleljük vele a piteformát, tetejét villával megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben elősütjük. Akkor jó, ha a tészta teteje már nem lágy, kicsit kérgesedett (kb. 5-10 perc, sütőfüggő).

4. Ekkor beleöntjük a tölteléket és készre sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése