2016. november 24., csütörtök

Szász almás bukta (élesztőmentes sütemény)

A Vidék Íze 2016 novemberi számában találtam ezt a receptet. Nem kell bele élesztő, tehát nem a megszokott, kelt tésztás, pihe-puha buktáról van szó, de ennek ellenére tényleg nagyon finom. A gyerekek alig bírtak magukkal, már a sütőből kivéve enni akarták (persze, nem tudták, mert a töltelék nagyon forró volt). Két részletben sütöttem és az első adagnál még nem volt világos számomra, hogyan hajtogassam úgy, hogy ne jöjjön ki az almás töltelék, de a második adag már sokkal szebben sikerült és tényleg egész bukta formája lett. Finom sütemény, érdemes kipróbálni.



Hozzávalók a tésztához: 
- 25 dkg liszt (nálam fele teljes kiőrlésű tönköly, másik fele fehér tönköly),
- 16 dkg vaj,
- 2-3 dkg cukor (eredetileg 4 dkg),
- 2 tojássárgája (én nem tettem, mert Panni tojásérzékeny),
- néhány evőkanál tejföl.

Hozzávalók a töltelékhez: 
- 1 kg alma,
- őrölt fahéj,
- vaníliapor vagy vaníliaesszencia,
- aki akar, tehet bele cukrot, én nem tettem, elég édes volt önmagában a sült alma és a fahéj is édesít rajta.

Tetejére: 
- tetejét meg lehet szórni porcukorral,de én csak a fotó miatt szórtam néhányra,
- egy felvert tojás a tetejére (én nem tettem)..

Elkészítés: 

1. Először a tölteléket készítsük el. Az almákat megmossuk, majd 180 fokos sütőben puhára sütjük (kb. fél óra). Utána még melegen lehúzzuk a héját, kiszedjük a csutkát és botmixerrel pürésítjük, fahéjjal, vaníliával ízesítjük. Kihűtjük.

2.  A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. annyi tejfölt tegyünk hozzá, hogy egy jól nyújtható tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, majd 8X8 cm-es négyzetekre vágjuk (én kisebbre vágtam). Minden négyzet közepére teszünk a töltelékből, majd óvatosan felhajtjuk a tésztát, úgy, ahogy a buktát szokás.

3. Zsírozott (vagy sütőpapírral bélelt) tepsire helyezzük egymás mellé a buktákat. Tetejüket felvert tojással megkenhetjük (én nem tettem). 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése