Hozzávalók:
- 30 dkg pasztinák, hámozva, darabolva,
- 1 birsalma, kockára vágva (én nem hámoztam, de az eredeti receptben hámozza),
- 1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva,
- 2-3 gerezd fokhagyma, apróra vágva,
- 2 evőkanál zsiradék (az eredeti recept szerint 1 evőkanál olívaolaj és 1 evőkanál vaj, nálam egyszerűen zsír),
- 1 vaníliarúd kikapart belseje,
- 600-800 ml alaplé (nálam zöldségalaplé),
- 2,5 dl tejszín,
- só,
- bors.
Levesbetét:
- az eredeti recept szerint egy kéksajtos-darált diós tárkonyos gombóc készül hozzá, de nekem nem volt itthon kéksajtom,
- lehet sütni hozzá pasztinákchips-et,
- készíthetünk szalonnachips-et is,
- mi most házi sajtot reszeltünk rá, illetve én ettem hozzá pirított diót is.
Elkészítés:
1. A zsiradékon megpároljuk a vöröshagymát, majd a vége fele hozzáadjuk a fokhagymát is. Ezután mehet bele a birsalma és a pasztinák. Időnként megkevergetve pár percig sütjük.
2. Ezután felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét. Fedő alatt, kis lángon puhára főzzük.
3. Ezután megy bele a tejszín és botmixerrel a levest krémesre turmixoljuk. Ha szükséges, teszünk még hozzá tejszínt, alaplevet vagy vizet.
4. A kéksajtos gombóchoz veszünk 120 g kéksajtot, amit villával összenyomkodunk. Összekeverjük 8 dkg darált dióval és 1 teáskanál aprított friss tárkonylevéllel. Ezt tálalásig hűtőben kell tárolni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése