2018. március 11., vasárnap

Ribizlihabos vagy meggyhabos mákos linzer

Régóta őrizgetem ezt a receptet, hogy végre kipróbáljam. Most jött el az ideje. Könnyen elkészíthető, finom, egyszerű, tojásmentesen is süthető sütemény. A receptet a Juditka konyhája nevű oldalon találtam. Ott meggyel készült a sütemény, de mivel most nincs szezonja a meggynek, a befőttet meg más célra tartogatom, így nyáron eltett ribizlit használtam, amivel szerintem ugyanolyan finom, mint meggyel. Cukorból jóval kevesebbet tettem az eredeti recepthez képest és lányom tojásallergiája miatt a tojást kihagytam a tésztából. Lent jelzem, hogy szólt az eredeti recept.



Hozzávalók a tésztához: 
- 20 dkg liszt,
- 3 dkg (por)cukor,
- csipetnyi só,
- 1 kiskanál sütőpor (nálam egy mokkáskanál szódabikarbóna),
- 12 dkg vaj,
- 1-2 evőkanál hideg víz,
- 1 tojás, enyhén felverve (nálam ez elmaradt, helyette több víz).

Hozzávalók a mákos töltelékhez: 
- 20 dkg darált mák,
- 1 dl víz,
- 1 citrom reszelt héja (nekem nem volt kezeletlen héjú, így nem tettem bele citromhéjat),
- vanília (vanília kikapart belseje vagy őrölt vanília vagy végső esetben 1 zacskó vaníliás cukor),
- 1 kiskanál fahéj,
- 1 evőkanál méz,
- cukor ízlés szerint,
- 2-3 evőkanál meggylekvár (vagy ribizlilekvár),
- a recept nem írja, de én sütés után megkentem a mákos tölteléket még 3 evőkanál ribizlilekvárral, hogy szaftosabb legyen.

Hozzávalók a habhoz: 
- 20 dkg (mélyhűtött) meggy, de nálam most 20 dkg nagyon sűrűre főzött házi ribizlilekvár átpasszírozva, hogy mag ne kerüljön a habba,
- cukor ízlés szerint,
- 3 evőkanál víz,
- fél citrom leve,
- 10 g zselatin,
- 3 dl tejszín,
- kevés porcukor a tejszín felveréséhez,
- egész mákszemek a díszítéshez.

Elkészítés:

1. A tésztát készítjük el először. A lisztet összekeverjük a száraz hozzávalókkal, majd összemorzsoljuk a vajjal, végül beletesszük az enyhén felvert tojást, ha használunk, és annyi vizet adunk hozzá, hogy rugalmas, jól nyújtható linzertésztát kapjunk. Nem szabad sokáig gyúrni, gyorsan kell dolgozni, különben megolvad a vaj a kezünktől és morzsálódós lesz a kész tésztánk. Ha összegyúrtuk, akkor zacskóba tesszük és hűtőben pihentetjük legalább egy órát a tésztát (nálam egy éjszakát várakozott a hűtőben).

2. A vizet a cukorral, a citromhéjjal, a fahéjjal, vaníliával, a mézzel összeforraljuk, majd leforrázzuk vele a mákot (én egyszerűen ebbe a forró ízesített vízbe borítottam a mákot). Hozzákeverjük a lekvárt.

3. A pihentetett tésztát kinyújtjuk kb. 25X25 cm-esre (nálam kicsit kisebb lett), majd tepsibe tesszük. Az eredeti recept ír, én viszont nem tettem alá sütőpapírt.

4. A tepsibe terített tészta tetejére simítjuk a máktölteléket és betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe. 25-30 percig sütjük, majd kihűtjük. (az eredeti recept nem írja, de én megkentem a megsült süti tetejét 2-3 evőkanál lekvárral).

5. A meggyet a cukorral, a citromlével 10 percig főzzük, majd botmixerrel összetörjük. Nálam ez most ribizlivel készült, így a jó sűrű, házi ribizlilekvárt átpasszíroztam egy sűrű szűrőn.

6. A zselatint összekeverjük a vízzel, majd folyósra melegítjük (tűzhelyen vagy mikróban). Ezt kell aztán gyorsan, folyamatos keverés mellett csomómentesen hozzákeverni a meggy-/ribizlipüréhez és én még át is melegítettem őket együtt is. Ezután kihűtjük a pürét. Elárulom, hogy én már lemondtam a habról, ugyanis a kihűtött püré szilárdult, sűrűsödött ugyan, de azért mégiscsak folyós volt. Lesz, ami lesz, azért hozzákevertem a felvert tejszínhabhoz, de úgy, hogy a habba felverés közben tettem egy zacskó habfixálót (nem szerettem volna, de gondoltam, hátha így lesz valamennyi tartása a habnak). Végül felesleges volt aggódnom, mert miután rákentem a sütire a habot, máris keményebb volt, mikor kivettem a hűtőből néhány óra múlva, akkor meg már tényleg tartotta magát a hab.

7. A tejszínt tehát habbá verjük egy kis porcukorral és óvatosan összekeverjük a zselatinos gyümölcspürével. Elsimítjuk a süti tetején és néhány órára a hűtőbe tesszük. Díszíthetjük egész mákszemekkel.

2 megjegyzés:

  1. Szia! Bocsánat, hogy írok, de szerintem az a mondat nem stimmel a végén( gondolom elírás),hogy elsimítjuk a süti tetején, és néhány órára SÜTŐBE tesszük...Szerintem Hűtőt akartál írni... gondolom..

    VálaszTörlés
  2. Szia Krisztina! Köszönöm szépen, hogy szóltál! Már javítottam is. Igen, hűtőbe tesszük. :)

    VálaszTörlés