2018. március 7., szerda

Ricottás (ordás)-körtés torta

Az Amalfi-partvidék (Olaszország) egy híres és nagyon finom süteménye a körtés ricottatorta, mogyorós tésztával. Ez a desszert adta az ihletet ehhez a körtetortához, melyet férjem névnapjára sütöttem. Ricotta (orda) gyakran van itthon, hiszen szinte minden héten készítek sajtot, így ordát is. Mivel lányom nem ehet tojást az allergiája miatt, így nem tudtam elkészíteni az eredeti recept szerinti tésztát, helyette egy saját, már egész jól bevált tojásmentes kevert tésztát használtam. Sajnos a mogyoró elfogyott, így most pirított, darált diót kevertem a tésztába. Így is nagyon finom volt.




Hozzávalók a tésztához, nálam (26 cm tortaformához):
- 5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt,
- 8 dkg fehér tönkölyliszt,
- 5 dkg hajdinaliszt (lehet helyette sima búzaliszt is),
- 3 dkg étkezési keményítő,
- 10 dkg pirított, majd darált mogyoró, vagy helyette dió,
- 1 púpos mokkáskanál szódabikarbóna,
- negyed citrom leve,
- 1,5-2 dl tej,
- 5 dkg zsír (helyette lehet vaj vagy olaj is, de én a zsírt szeretem használni ehhez a sütihez),
- 2 evőkanál méz.

Az eredeti receptek írnak tojást, mogyorót, lisztet, vajat. Ha valaki nem tojásérzékeny, készítse el úgy. Magyarul itt található egy recept hozzá. Ha angol nyelven keresünk, akkor a Google keresőbe írjuk be, hogy Amalfi pear and ricotta cake és rengeteg receptet kapunk majd. 

Hozzávalók a krémhez: 
- 60 dkg ricotta (orda),
- 1,3-1,5 dl tejszín (szerintem a tejszín mennyisége függ a ricotta nedvességtartalmától, nekem 1,4 dl tejszín kellett hozzá),
- porcukor ízlés szerint (én nagyon keveset tettem bele, mert a körte úgyis édes és a tetejére szórtam egy kevés porcukrot díszítésképp, az is bőven ad neki édes ízt),
- vanília kikapart belseje.

Hozzávalók a körtéhez: 
- nálam most egyszerűen ősszel eltett körtebefőtt volt, nem volt friss körtém, mert most nincs szezonja,
- ha nem körtebefőttet használunk akkor 2 kisebb körte,
- cukor, aki szeretné (én nem tennék, mert nem szeretem a túl édes ízeket),
- kevés citromlé.

Elkészítés: 

1. A száraz hozzávalókat összekeverjük egy edényben. A zsírt és a mézet megolvasztjuk, majd hozzákeverjük a száraz hozzávalókat és a tejet, valamint a citromlevet. Gyorsan dolgozzunk, ne keverjük túl, ne kevergessük sokáig. Annyi tejet adjunk hozzá, amennyitől egy sűrűn folyó, kenhető masszát kapunk. Ne legyen túl folyós.

2. 180 fokra előmelegített sütőben, előzőleg sütőpapírral kibélelt vagy lisztezett-zsírozott 24-26 cm átmérőjű tortaformában készre sütjük. Ne süssük túl mert akkor kiszárad a tészta. Rácsra téve kihűtjük. Mikor kihűlt, kb. fél centi szélességben körbevágtam a tésztát, majd pedig félbevágtam, hogy két lapom legyen.

3. A krémhez a ricottát egy botmixerrel krémesítjük. A tejszínhabot előzőleg enyhén felverhetjük. Én nem tettem, hanem egyszerűen a ricottához öntöttem és egy jó erős botmixerrel krémesre kevertem. Közben ízesítettem vaníliával és porcukorral.

4. A körtével egyszerű dolgom volt, mert csak lecsepegtettem a befőttet. Ha friss körtéből készítjük, akkor meghámozzuk, majd kis kockákra daraboljuk a körtét.

5. Kevés vízben, lassú tűzön puhára pároljuk. Ízesíthetjük kevés cukorral, de ez el is maradhat, illetve nyomjunk bele egy kis citromlevet. Van, aki körtelikőrrel és vaníliával is ízesíti. Kihűtjük.

6. Egy tálra helyezzük a a tortalap egyik felét, Elosztjuk rajta a krém felét-kétharmadát, majd a körtedarabokat, végül rákenjük a maradék krémet. Mehet rá a tortalap másik fele. Rányomkodjuk.

7. Néhány órára betesszük a hűtőbe, majd tálalás előtt a tetejét megszórjuk porcukorral vagy tetszés szerint díszítjük. Én házilag aszalt körteszeletekkel díszítettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése