2018. június 16., szombat

Ropogós kifli 2.

Mohánál találtam ezt a remek receptet. Érdemes kipróbálni, tényleg finom, ropogós lesz a kifli. (Van egy másik ropogós kifli recept a blogon, ITT) Finom, házi készítésű joghurttal ettem reggelire. A joghurt kecskéink tejéből készült.



Hozzávalók az előtésztához, amit előző este kell elkészíteni:
- 15 dkg liszt (eredeti recept szerint BL80, nálam fehér tönköly),
- 1 dl langyos víz,
- 5 g élesztő.

Hozzávalók a tésztához: 
- az összes előtészta,
- 30 dkg liszt (eredeti recept szerint BL80, nálam fehér tönköly),
- 2-3 evőkanál burgonyapehely (nekem ilyen nem volt itthon),
- kb. 2 dl langyos víz,
- 2 evőkanál olaj,
- 1 teáskanál só,
- 10 g élesztő.

Elkészítés: 

1. Előző este elkészítjük az előtésztát. Ehhez a lisztet elkeverjük a vízzel és az élesztővel, majd az edényt lefedjük és egész éjjel a pulton hagyjuk.

2. Másnap reggel a tészta összes hozzávalóiból egy lágyabb tésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük.

3. Ezután az eredeti recept szerint egy 2-3 mm vastag nagy körré kell nyújtani a tésztát, és azt 8 részre vágni, majd feltekerni a szélesebb végétől kezdve, de nekem az ilyen kiflik nem szoktak túl szépre sikerülni, így én 8 részre vágtam a megkelt tésztát, mindegyiket a szokásos módon kigombócoztam, majd egyesével nyújtottam ki őket hosszúkás-ovális alakúra. Érdemes jó vékonyra nyújtani a tésztát, mert akkor szépen fel lehet tekerni a kifliket és akkor biztosan ropogósak lesznek sütés után. Nekem most erre nem volt időm, nagyon siettem, így nem nyújtottam annyira vékonyra, dundibbak is lettek a kiflik.

4. A kész kifliket egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és letakarva ismét nagyjából duplájára kelesztjük.

5. Közben a sütőt is előmelegítjük. Én tettem a sütő aljába egy edényt vízzel megtöltve, hogy gőzös sütőben süljenek a kiflik. 230 fokra melegítettem elő a sütőt, de az eredeti recept 200 fokot ír.

6. Közvetlenül sütés előtt alaposan lekenjük vízzel (vagy tojással) a kifliket és betesszük a sütőbe. Mikor pirosodni kezdtek, akkor lejjebb vettem a hőt (160 fokra) és rákapcsoltam a légkeverést. Ha megsült, rácson hagyjuk hűlni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése