2018. június 10., vasárnap

Babos krém (kence, kenyérre)

Az internetről letölthető, A vadon ízei című öko szakácskönyvben található remek receptek közül választottam ezt és a kolbászos paradicsomos mártogatót. Mindkettőnél alakítottam saját ízlésünkre igazítva, de mindegyik elnyerte a család tetszését. Jelzem majd, hogy hol módosítottam. A könyvet egyébként ITT lehet letölteni. Külön jó, hogy mindkét étel tej-és tojásmentes így az egész család együtt fogyaszthatott belőle.



Hozzávalók: 
- 25 dkg bab,
- fokhagyma,
- zöldfűszerek: oregánó, metélő fokhagyma, borsikafű, bazsalikom, medvehagyma stb., amihez kedvünk van,
- 1 fej vöröshagyma, aprítva,
- 0,5 liter házi paradicsomlé (jó sűrű),
- zsiradék.

Elkészítés: 

1. Először megfőzzük a babot. A főzővizet ízesítsük friss oregánóval és néhány gerezd fokhagymával. A recept szerint a sót is az elején tesszük bele, de én mindig a főzés vége fele szoktam csak sózni a hüvelyeseket.

2. Közben a vöröshagymát pároljuk üvegesre, majd öntsük fel a paradicsomlével. Lassú tűzön sűrítsük be. Én ezt a nagy sietségben elfelejtettem, csak hagymát pároltam és a végén adtam a babkrémhez annyi sűrű paradicsomlevet, amennyivel a kívánt állagot elértem (így nem használtam fel a fél liter paradicsomlevet).

3. A megfőtt babot leszűrjük, teszünk félre kb. 1 dl-t a főzőléből.

4. Egy magasabb falú edénybe teszünk egy merőkanálnyi babot, felöntjük egy kevés főzőlével, ízesítjük zöldfűszerekkel és 1 gerezd fokhagymával. Krémesre turmixoljuk. Ezzel sűrítjük majd a kencét.

5. A leszűrt babot (tehát a maradékot, amit nem pépesítettünk), a paradicsomszószhoz keverjük és ehhez keverjük az összeturmixolt fűszeres babot is. Átkeverjük és ízesítjük, ha szükséges.

6.  Én máshogy készítettem, az összes babot leturmixoltam, mert a gyerekek csak így eszik meg és ehhez kevertem a paradicsomlevet, ahogy fentebb is jeleztem.

7. Mi kenyérre kentük, de ajánlják pirítósra, sültek, párolt húsok mellé is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése