2018. június 14., csütörtök

Csokis ricottatorta

Grillsajtot készítettem kecsketejből és ilyenkor mindig készül orda/ricotta, vagy nálam zsendice (ami szinte ugyanolyan, mint az orda vagy a ricotta). Többször írtam már arról, például itt és itt, hogy mennyire finom, krémes és ráadásul egészséges is az orda vagy más néven ricotta. Sokszor írják, hogy, ha nincs, akkor helyettesíthető túróval is, de a két tejtermék ég és föld. A túró savanykás, más az állaga is, míg a ricotta vagy orda krémes, édeskés, Érdemes kipróbálni, de csakis olyat, ami jó minőségű. Visszakanyarodva a desszerthez. Azt kell mondjam, igen sokféle ételt készítettem már ordából a sós fasírttól a pohárdesszerteken és szendvicskrémeken át a palacsintatöltelékig. Most megint valami újat szerettem volna, így esett a választásom erre a csokis tortára, amit Dolce Vitánál találtam.



Hozzávalók a tésztához: 
- 25 dkg liszt,
- cukor ízlés szerint (eredeti recept szerint 10 dkg, nálam jóval kevesebb),
- 8 dkg vaj (nálam 10 dkg),
- 1 tojás, enyhén felverve (nálam kis víz helyette),
- fél zacskó élesztő (szerintem, porélesztőre gondolt, így én frissből 1,25 g-ot tettem bele),
- csipet só.

Hozzávalók a töltelékhez: 
- 50 dkg orda/ricotta/zsendice,
- 10 dkg étcsoki (nálam most csak 8 dkg, a többi korábban elfogyott),
- 1 tojás (nálam helyette 1 dkg keményítő),
- 1-2 evőkanál cukor,
- 2 evőkanál amaretto likőr (nekem nincs ilyen, kis rumot tettem bele).

Elkészítés: 

1. A tészta száraz hozzávalóit összekeverjük és elmorzsoljuk benne az élesztőt (ha frisset használunk, ha viszont porélesztőt, akkor csak elkeverjük a liszttel). Ezután a vajat is gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne, végül mehet hozzá a tojás/víz. Összegyúrjuk gyorsan, becsomagoljuk és mehet 1 órát pihenni a hűtőbe.

2. A ricottát kikeverjük a cukorral, az amarettoval, a tojással és az apróra kockázott étcsokival.

3. A tésztát elosztjuk kétfelé egyharmad-kétharmad arányban és korong alakúra nyújtjuk őket. Egy 18 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk a nagyobb koronggal úgy, hogy az oldalát is borítsa a tészta. Dolce Vita azt írta, nála nedves lett az alsó tészta, talán eláztatta a töltelék, így én egy kevés búzadarával megszórtam az alsó lapot (nálam nem ázott el a tészta).

4. Beleöntjük a kikevert krémet. Ráhelyezzük a kisebb korongot és a tészta szélét ráhajtjuk, valamint össze is nyomkodjuk a széleket.

5. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-50 percig sütjük (Nekem kicsit gyenge a sütőm, így én 190 fokon sütöttem 25-30 percig, majd letakartam a tetejét, kicsit lejjebb vettem a hőt és 50 percig sütöttem a tortát). Csak akkor szeleteljük, ha kihűlt a torta (mi ezt most nem tudtuk kivárni, langyosan meg "kellett" vágnom). Tetejét, aki szeretné, megszórhatja porcukorral tálalás előtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése