2018. június 23., szombat

Céklasaláta joghurtos öntettel, pirított dióval

A recept alapötlete ki mástól származna, mint kedvencemtől, Hugh Fearnley-Whittingstalltól. A Veg Everyday című könyvében található az eredeti recept. Nyáron szedett, friss, zsenge céklából nagyon finom ételeket lehet készíteni, mint például salátákat (melyekbe nyersen vagy sütve kerül bele a cékla). Kínálhatunk mellé feta sajtot, leönthetjük joghurttal, kínálhatunk mellé zöldsalátákat. További céklás receptek ITT találhatók.


Hozzávalók:
- 1 kg kis méretű (golflabda méretű) cékla, megmosva, ha kicsik, nem kell darabolni, ha nagyok, félbe vagy negyedekbe vágjuk,
- 4 gerezd fokhagyma, a héja maradjon rajta, de roppantsuk meg a gerezdeket,
- 3-4 ágacska kakukkfű,
- 3 babérlevél,
- 3 evőkanál olaj,
- 7,5 dkg dió,
- fél citrom leve, de nem muszáj rátenni az egészet, ízlés szerint,
- só,
- bors.

Hozzávalók az öntethez:
- 4 evőkanál (vagy ízlés szerint) joghurt,
- 2 evőkanál tejföl,
- 1 kisebb gerezd fokhagyma, aprítva vagy reszelve vagy összezúzva egy kis sóval,
- egy kevés kapor vagy snidling, aprítva (nálam most petrezselyemzöld).

Vízitormát vagy rukkolát is kínálhatunk mellé. Nálam ezek most elmaradtak.

Elkészítés:

1. Elsőként megsütjük a céklát 200 fokos sütőben. Ehhez az előkészített céklát egy tepsibe helyezzük és összekeverjük 3 evőkanál olajjal, fokhagymával, kakukkfűvel és a babérlevéllel. Lefedjük. Addig sütjük, míg megpuhul. Akkor van kész, ha a beleszúrt kés könnyen átmegy a céklán. Ha szükséges, akkor esetleg egy kis vizet lehet alá önteni, ne égjen oda.

2. Ha megsült, akkor kivesszük a sütőből és egy kicsit hagyjuk hűlni (ne hűljön ki teljesen). Addig a sütőt levesszük 180 fokra és egy tepsire téve megpirítjuk benne a diót (kb. 5 perc).

3. Mikor már kihűlt annyira a cékla, hogy nem égeti a kezünket, akkor meghámozzuk és daraboljuk. Meglocsoljuk citromlével, 2 evőkanál olajjal és megszórjuk kevés borssal. Kihűtjük.

4. Az öntet hozzávalóit összekeverjük.

5. A kihűlt céklát, a dió kétharmadát és a kapor/snidling nagy részét összekeverjük. Ne keverjük össze teljesen, csak éppenhogy, mert így szép márványos lesz a végeredmény. A maradék diót és kaprot/snidlinget rászórjuk a tetejére.

1 megjegyzés: