Hozzávalók:
- 50 dkg birs,
- 2 fej vöröshagyma, apróra vágva,
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 2 csilipaprika (a gyerekek miatt nem tettem bele csípőset), apróra vágva,
- 1 kezeletlen citrom héja,
- körömnyi friss gyömbér, finomra aprítva,
- 1 csomó újhagyma (ilyen most nem terem a kertben, így ezt ki kellett hagynom),
- 5 dkg vaj,
- 1 mokkáskanál só,
- 2 evőkanál cukor,
- 4 dl alaplé (lehet, hogy kicsit több is kell), és 2 dl víz,
- 2,5 dl tejszín (eredeti recept szerint csak 1,5 dl),
- 4 szelet kenyér (a recept szerint szendvicskenyér, nálam a mindennapi kovászos kenyerünk, teljes kiőrlésű tönkölylisztből),
- 1 csokor friss korianderzöld.
1. A birset megmossuk, hámozzuk, apróra vágjuk. Én nem hámoztam meg az összes birset, csak azt, amelyik hibás volt (emiatt jó sűrű is lett a leves, ami nem baj, mert így legkisebb gyerekem is ügyesen tudta kanalazni). Az újhagyma zöldjét vékonyan felszeleteljük.
2. 2 dkg olvasztott vajon átforgatjuk a vöröshagymát, 1 gerezd fokhagymát, a birset, a citromhéjat, a gyömbér felét, a felkarikázott újhagyma zöldjét, fele csilipaprikát. Sózzuk, cukorral ízesítjük. Az alaplével és 2 dl vízzel felöntjük. Addig főzzük, míg megpuhul minden, majd botmixerrel krémesre törjük és felöntjük a tejszínnel. Forralunk rajta egyet és kész is a leves.
3. A maradék fokhagymát, csilipaprikát, gyömbért, újhagyma fehér részét nagyon apróra vágjuk, majd 1,5 dkg vajon 1 perc alatt megfuttatjuk.
4. A kenyérszeleteket a maradék vajon megpirítjuk. A fűszerkeverékkel megkenjük, és háromszögekre vágjuk a kenyeret. Tálaláskor a forró levesre helyezzük a fűszeres kenyérszeleteket és finomra vágott korianderzölddel meghintjük.
Ehhez képest én a levesbetét most egyszerűen úgy készítettem, hogy fokhagymás-gyömbéres olvasztott vajon megpirítottam a kis kockákra vágott kenyeret.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése