2018. szeptember 27., csütörtök

Fűszeres birsleves

Nem fért bele a cserépedénybe az összes megpucolt birsalma, ezért gondoltam, hogy ne vesszen kárba, főzök belőle levest. A szokásos édes leveshez nem volt kedvem, így keresgéltem egy kicsit az interneten, hátha találok valami jó ötletet. Húst semmiképp nem szerettem volna használni, babot sem, mert babos ételt péntekre terveztem, így mikor megláttam ezt a receptet, felcsillant a szemem. Igaz, nem volt itthon korianderem, de anélkül is finom volt. A levesbetét is másképp készült, mint ahogy a recept írta, de leírom az eredetit is.




Hozzávalók: 
- 50 dkg birs,
- 2 fej vöröshagyma, apróra vágva, 
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 2 csilipaprika (a gyerekek miatt nem tettem bele csípőset), apróra vágva,
- 1 kezeletlen citrom héja, 
- körömnyi friss gyömbér, finomra aprítva,
- 1 csomó újhagyma (ilyen most nem terem a kertben, így ezt ki kellett hagynom),
- 5 dkg vaj,
- 1 mokkáskanál só,
- 2 evőkanál cukor,
- 4 dl alaplé (lehet, hogy kicsit több is kell), és 2 dl víz,
- 2,5 dl tejszín (eredeti recept szerint csak 1,5 dl),
- 4 szelet kenyér (a recept szerint szendvicskenyér, nálam a mindennapi kovászos kenyerünk, teljes kiőrlésű tönkölylisztből),
- 1 csokor friss korianderzöld. 

1. A birset megmossuk, hámozzuk, apróra vágjuk. Én nem hámoztam meg az összes birset, csak azt, amelyik hibás volt (emiatt jó sűrű is lett a leves, ami nem baj, mert így legkisebb gyerekem is ügyesen tudta kanalazni). Az újhagyma zöldjét vékonyan felszeleteljük. 

2. 2 dkg olvasztott vajon átforgatjuk a vöröshagymát, 1 gerezd fokhagymát, a birset, a citromhéjat, a gyömbér felét, a felkarikázott újhagyma zöldjét, fele csilipaprikát. Sózzuk, cukorral ízesítjük. Az alaplével és 2 dl vízzel felöntjük. Addig főzzük, míg megpuhul minden, majd botmixerrel krémesre törjük és felöntjük a tejszínnel. Forralunk rajta egyet és kész is a leves. 

3. A maradék fokhagymát, csilipaprikát, gyömbért, újhagyma fehér részét nagyon apróra vágjuk, majd 1,5 dkg vajon 1 perc alatt megfuttatjuk. 

4. A kenyérszeleteket a maradék vajon megpirítjuk. A fűszerkeverékkel megkenjük, és háromszögekre vágjuk a kenyeret. Tálaláskor a forró levesre helyezzük a fűszeres kenyérszeleteket és finomra vágott korianderzölddel meghintjük. 

Ehhez képest én a levesbetét most egyszerűen úgy készítettem, hogy fokhagymás-gyömbéres olvasztott vajon megpirítottam a kis kockákra vágott kenyeret. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése