2018. december 9., vasárnap

Sütőtökös pizza

Nagyon finom volt ez a pizza. Különösen férjem szerette és nagyon vissza kellett fognia magát, hogy ne egye meg az összeset. A szósz édeskés, fűszeres, ahogy a paradicsomos társa és nagyon jól illik hozzá a feta sajt, valamint a kolbász. A tészta receptjét a Rántott hús wokban nevű blogon találtam. Nekem nagyon tetszik ez a tésztarecept, így máskor is ezt fogom készíteni, ha pizzát sütök.




Hozzávalók a tésztához: 
- 300 ml víz (nálam kicsit több kellett),
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj (más is jó lesz),
- 500 g liszt (nálam 100 g teljes kiőrlésű tönköly, a többi fehér tönköly),
- 2,5 dkg friss élesztő,
- 1 teáskanál cukor,
- 1 teáskanál só.

A tervem az, hogy kipróbálom kovásszal is ezt a tésztát, ha már kovásszal sütöm a kenyeret is.

Hozzávalók a feltéthez (a fenti, 50 dkg pizzatésztához felhasználtam az összes szószt, 3 vékony pizzát sütöttem belőle): 
- 50 dkg megsütött tök, tisztítva (nagydobosi tököt használok, mely kevésbé lédús és sokkal intenzívebb ízű a kanadai/sonkatöknél, szerintem az egyik legízletesebb sütőtök a nagydobosi tök,
- só,
- bors,
- 1 fej vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- fűszerek, nálam most: oregánó, bazsalikom, kakukkfű,
- némi reszelt sajt a krémbe és
- feta sajt a tetejére,,
- reszelt sajt a tetejére,
- kolbászkarikák, apróra vágott szalonnadarabkák (ízlés szerint).

Elkészítés: 

1. A kézmeleg vízben elkeverjük a cukrot, az olívaolajat és az élesztőt. Felfuttatjuk. Addig a lisztet beleszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a sót is. Mélyedést készítünk a kupac közepébe és beleöntjük a felfuttatott élesztőt.

2. Összekeverjük, majd, a recept szerint a pulton kell kidagasztani a tésztát, de én ezt edényben végeztem inkább. Dagasztjuk 10 percig, míg egy teljesen sima, hólyagos tésztát nem kapunk. Úgy írja a recept, hogy a tésztának érintésre enyhén nedves tapintásúnak kell lennie, de nem szabad ragadnia a kézhez.

3. Edényben, letakarva duplájára kelesztjük a tésztát. (Kelesztés előtt a tetejét bekenhetjük egy kis olívaolajjal.)

4. Ha a tészta duplájára kelt, kiöntjük lisztezett pultra és átdolgozzuk, majd darabokra vágjuk. Én most 3 részre osztottam a tésztát. Gombócokat formázunk a tésztákból, úgy, ahogy a zsemlét szoktuk formázni, azaz szép sima legyen a gombóc minden oldala, ne látszódjanak a hajtások nyomai.

5. Lisztezett felületen, letakarva, kb. negyed órát kelesztjük a gombócokat, majd nyújtjuk őket.

6. Ha nem használjuk fel azonnal a tésztát, akkor kelesztés után fóliával vagy tetővel lezárt edénybe, majd hűtőbe tesszük. Néhány napig felhasználhatjuk és állítólag minél tovább érik a tészta a hűtőben, annál finomabb lesz. A pizzát a nyújtás és a feltét rápakolása után jól felmelegített, forró (250-300 fokos) sütőbe toljuk. (Nálam egy olajozott tepsin sültek.)

A sütőtökös pizzaszósz készítése: 

1. A sütőtököt krémesre keverjük, fűszerezzük, sózzuk, borsozzuk. Nagydobosi sütőtököt használtam, ami kevésbé lédús, így elég sűrű volt a krém. Belekeverjük az apróra vágott hagymákat is. Én tettem bele némi reszelt sajtot is.

2. A kinyújtott pizzalapot a tepsire helyezzük, megkenjük a sütőtökös szósszal. Három vékony, tehát viszonylag nagy alapterületű pizzát sütöttem a fenti tésztamennyiségből, így ez a szósz is három részre lett osztva. Igyekeztem nem túlzsúfolni a pizzát (egyébként is vékonyak voltak), így mindenből egy keveset tettem rá: egy kis kolbász, egy kis szalonna, egy kis feta és reszelt sajt.

3. Jó forró, előmelegített, 250 fokos sütőbe toljuk a pizzát. Hamar elkészül, 10-15 perc alatt.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése