2018. december 30., vasárnap

Bonbonmeggy szelet

Karácsonyra készítettem ezt a süteményt, melynek receptjét a Mindmegette oldalán találtam. Jól esett egy kis gyümölcs a sok nehéz süti mellé.





Hozzávalók a tésztához: 
- 30 dkg liszt,
- 2 dkg kakaópor,
- 5 dkg porcukor,
- fél csomag sütőpor (nálam csak egy kevés szódabikarbóna, mert nem szeretem a sütőpor ízét kiérezni a sütikben),
- 5 dkg vaj,
- 2 darab tojássárgája (én nem tettem bele, mert lányom nem ehet tojást, így helyette több folyadék került a tésztába),
- 1 dl tej.

Hozzávalók a krémhez: 
- 6 dl tej,
- 2 csomag jó minőségű, prémium vaníliás pudingpor,
- porcukor ízlés szerint (eredetileg 20 dkg-ot ír a recept, nálam ennél jóval kevesebb került bele),
- 25 dkg puha vaj,
- 3 db babapiskóta (nem tettem bele),
- 4 darab mézes puszedli (mézeskalácsot használtam),
- 30 dkg meggybefőtt,
- 2,5 evőkanál bonbonmeggy-aroma (nekem nem volt, így igazi rumot és rumaromát használtam),

A máz: 
- nálam hagyományos, azaz néhány (kb. 3) evőkanál kakaópor kikeverve cukorral és nagyon kevés vízzel (annyival, amennyivel éppen kikeverhető), felfőzve (nem forralva) és mikor a tűzről leveszem, 3 dkg vajat keverek bele, azonnal borítom is a sütire, gyorsan eligazítom (sietni kell, ha hűl a kakaómáz, már nem lehet szépen elsimítani),
- de lehet úgy is, ahogy az eredeti recept írja, azaz 10 dkg étcsokit gőz felett megolvasztani, 2 evőkanál olajjal kikeverni és azzal leönteni a sütit (nekem a hagyományos, kakaós mázak jobban sikerülnek és jobban is ízlenek).

Elkészítés: 

1. A tésztához a száraz hozzávalókat egy tálba szitáljuk, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Ezután a tejet összekeverjük a tojássárgával és ezt is a lisztes keverékhez adjuk. Gyorsan összegyúrjuk a tésztát, majd, mikor összeállt, nem ragacsos és nem is száraz, akkor becsomagoljuk zacskóba és a hűtőbe tesszük legalább 30 percre, hogy pihentessük a tésztát.

2. Pihentetés után kétfele vesszük a tésztát és egyesével kinyújtjuk mindkettőt (20X30 cm-es lappá). Lisztezett tepsi hátán, 180 fokra előmelegített sütőben egyesével megsütjük a lapokat (kb. 8-10 perc).

3. Közben a lecsöpögtetett meggyet meglocsoljuk az aromával (nálam igazi rum és rumaroma keveréke).

4. A krémhez kikeverünk 1,5 dl tejet a pudingporral. A többi tejet feltesszük a tűzhelyre és felforraljuk. Mikor forr a tej, a kikevert pudinghoz adunk egy merőkanálnyi forró tejet, gyorsan elkeverjük és az egészet hozzáöntjük a maradék forró tejhez. Lassú tűzön besűrítjük. A kész pudingot kihűtjük, de időnként keverjük meg, mert nagyon sűrűre megköt.

5. A vajat kihabosítjuk a porcukorral. Ne sajnáljuk az időt, sokáig, 5-10 percig keverjük. Legyen jó habos, krémes, fehér. Így lesz finom, könnyű a krémünk.

6. A kihűlt pudinghoz keverjük a kihabosított vajat és jó alaposan így is habosra keverjük. Az eredeti recept azt írja, a krémbe keverünk egy teáskanál bonbonmeggy aromát is, de én most ettől eltekintettem.

7. A babapiskótát (nem tettem bele) és a puszedlit/mézeskalácsot apróra törjük és beleforgatjuk a krémbe.

8. A meggyet lecsöpögtetjük. Az egyik tésztalapot alaposan megkenjük a lecsöpögtetett meggy levével (azaz a rumos meggylével). Erre kenjük a krém felét, majd megszórjuk meggyel, végül óvatosan, hogy ne sérüljenek a meggyszemek, rákenjük a krém másik felét. Végül rátesszük a másik lapot. Kicsit nyomkodjuk is meg, hogy jól tapadjon mindenhol a lap. Én ezt a lapot is megkentem rumos meggylével.

9. Az ilyen süteményeket nem szoktam azonnal bevonni csokimázzal, hanem fél napot/egy éjszakát állni hagyom. Azt vettem észre, ilyenkor szebben sikerül a máz, nem repedezik meg.

10. Bevonjuk a kakaó vagy csokimázzal a tetejét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése