2019. január 2., szerda

Nyújtófás/sodort rétes

Régóta nézegettem, szilveszterkor végre ki is próbáltam a hagyományos rétestől eltérő, egyszerűbb megoldást rétes ügyben. Igaz, ez azért nem lesz olyan, mint a jól megszokott, hatalmasra húzott rétes (néhányszor már nekiveselkedtem annak is), de jellegében nagyon hasonlít rá. Ropog, réteges ez is. Szerintem olyankor, mikor nincs idő rétest húzni, de nem akarunk bolti tésztát venni (akkor inkább nem eszek rétest :) ), nagyon jó kis megoldás ez a tészta.

Szokásomhoz híven megint nagyon rákészültem, elolvastam rengeteg receptet. Van, aki "rántást" készít (rántásos rétes), van, aki kikeveri a zsírt a liszttel, van aki csak zsiradékot ken a tésztára. Hosszas tépelődés után a második megoldást választottam és a Kabóca a konyhában receptjét követtem leginkább.

Nagyon sokféle recept van fenn az interneten, nehéz volt dönteni, melyiket válasszam első alkalommal. Végül azért döntöttem emellett, mert tetszett, hogy nem kell a tésztájába tejföl (a legtöbb recept ír tejfölt is, illetve tetszett, hogy van benne egy kevés ecet, amit egyébként a hájasba is szoktunk tenni).





Hozzávalók 4 rúdhoz: 
- 25 dkg liszt,
- 3 dkg zsír,
- csipet só,
- 1 egész tojás (nem tettem bele, mert nem használhatok tojást, helyette egy evőkanál tejfölt és vizet tettem),
- ecet (az eredeti recept 2 evőkanállal ír, de én csak egy evőkanálnyit mertem beletenni),
- kevés víz, ha szükséges.

A kenéshez: 
- 7 dkg zsír,
- 7 dkg liszt.

A receptírónál az olvasható, hogy eredetileg 10 dkg liszt és 10 dkg zsír kellene bele, de neki az mindig soknak bizonyult, így csökkentette az adagot 7-7 dkg-ra. Így tettem én is.

Töltelék ízlés szerint. Nálam most készült mákos, mákos-túrós, túrós.

Tetejére: olvasztott zsír vagy tejföl vagy tojás.

Elkészítés: 

1. A tészta hozzávalóiból egy nem túl lágy és nem is kemény tésztát gyúrunk. Jól belisztezett felületen téglalap alakúra és jó vékonyra nyújtjuk.

2. A 7 dkg zsírt habosra keverjük a liszttel.

3. Ezt a lisztes zsírt rákenjük a kinyújtott tésztára. Azt ajánlja a recept, hogy belülről kifele haladjunk a kenéssel, hogy közben tovább nyúljon a tészta. Kissé keményebb tésztát sikerült nyújtanom, így nekem kenés közben nem nyúlt már a tészta.

4. Feltekerjük, mint a bejglit. Becsomagoljuk és hűtőben pihentetjük. Én elvágtam félbe, így belefért egy nagy zacskóba. Eredetileg csak negyed órát ír a recept, de én jobbnak láttam tovább pihentetni. Végül néhány óra hűtőzés után használtam fel a tészta egyik felét, a másik felét pedig következő nap. Itt jön a tészta előnye a hagyományos rétestésztával szemben. Ezt a tésztát előkészítem és ráérek másnap vagy harmadnap kisütni. Így mindig friss lesz a rétesem.

5. A pihentetett tésztát 4 részre kell vágni (azaz összesen 4 rúd rétesünk lesz a végén) és jól belisztezett felületen igen vékonyra nyújtani. Igyekeztem nagyon-nagyon vékonyra nyújtani a tésztát, hogy minél jobban hasonlítson a végeredmény az igazi réteshez és ne legyen vastag belül sem a tészta.

6. A vékonyra kinyújtott tésztára helyezzük a tetszőleges tölteléket. Van, aki a téglalap közepére helyezi az összes tölteléket (rúd alakban) és úgy tekeri fel a rétest (azaz ráhajtja két oldalról a tésztát), van, aki úgy szórja meg a tésztát, ahogy a hagyományos rétest szokás. Én is ezt választottam most. Feltekerjük és enyhén zsírozott lisztezett tepsire sorakoztatjuk a réteseket.

7. A tetejét van, aki tejföllel, van, aki enyhén felvert tojással, van, aki olvasztott zsírral, van, aki vízzel kikevert tejföllel keni le. Én első nap, az első adagot, olvasztott zsírral, második nap zsírral és kevés tejföllel kentem le. (A csak zsírral való lekenés tetszik jobban, ropogósabb lett a végeredmény, viszont a tejfölös kenéssel szebb lett a tészta színe.)

8. 190 fokra előmelegített sütőben készre sütjük a réteseket.

Kiegészítés: ha nyáron sütöm majd, akkor egyrészt valószínűleg a tésztát este készítem, mikor hűvösebb a levegő, másrészt gyorsan fogok a tésztával dolgozni, illetve mindig csak az a tészta lesz elöl, amivel dolgozom, amit nyújtok, a többit a hűtőben hagyom, hogy ne olvadjon meg benne a zsír.

ITT pedig az igazi rétes receptje található. 

9 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik a recept, köszönöm szépen. El is mentettem

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, próbáld ki bátran. Letesztelve. :)

      Törlés
  2. Kipróbálom! Nagyon tetszik! Elmentettem!

    VálaszTörlés
  3. Ez a 30 dkg liszt nem kevés 4 rúdhoz? Mekkora tepsivel lesz a négy rúd??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazából a réteshez sok liszt nem szükséges, mert a rétestészta vékony, inkább a töltelék a lényeges. (Az eredeti recept is négy rudat írt, ezért készítettem én is négy rudat. Nagyon vékonyra kell nyújtani a tésztát. Amennyire csak lehetséges, mert úgy lesz csak leveles.)

      Ajánlom, próbáld ki ezt a receptet, kis munkával, ha követed az utasításokat, igazi rétest tudsz sütni magadnak. Én a 80 dkg liszt helyett csak 20 dkg lisztet használok, mert nekünk ennyi bőven elég. Itt található a recept: https://izorzo.blogspot.com/2020/03/hazi-retes.html

      Amióta ismerem a receptet, azóta ilyen nyújtófás és egyéb nyújtott rétest nem is készítettem. :)

      Törlés
  4. Üdv,
    olaj és felvert tojás keverékével is lekenhető a teteje?
    Ha úgy hajtom rá a két szélét a töltelékre, akkor lekenhetem felvert tojással az egyik ráhajtott lapot , hogy ragadjon rá a másik?
    Jó opciók ezek?

    Köszönöm

    VálaszTörlés
  5. Üdv,
    olaj és felvert tojás keverékével is lekenhető a teteje?
    Ha úgy hajtom rá a két szélét a töltelékre, akkor lekenhetem felvert tojással az egyik ráhajtott lapot , hogy ragadjon rá a másik?
    Jó opciók ezek?

    Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Szilvi! Sokféle megoldás van a tészta lekenésére. Nekem a zsír vált be, még tejföllel próbálkoztam, mással nem. Gondolom, nem szeretnél tejterméket használni és zsírt sem, azért gondolkodsz más megoldásban. Sima olajjal kenném le.

      Törlés
    2. Kedves Judit,

      Használok vajat szóval tejterméket.
      A lekenést tojás és olaj keverékével gondoltam.

      Törlés