2019. január 28., hétfő

Rántott sütőtök

Azt mondják, a magyar ember mindent kiránt. Nyáron volt már rántott kovászos uborka, most jöjjön egy téli különlegesség, a rántott sütőtök.

Rengeteg ötletet mutattam már sütőtök felhasználásával kapcsolatban. Mivel most már csak nagydobosi tököt termesztünk, így, amikor megvágok egy-egy sütőtököt, számolni kell azzal, hogy napokig tököt eszünk tökkel. Ilyenkor igyekszem változatosan felhasználni ezt a nagyon egészséges zöldséget, hogy a család minden tagja találjon neki tetsző ételt. Mivel gyerekeim magában nem eszik meg a sült tököt, muszáj kísérleteznem, hogy valahogy mégis kedvet csináljak nekik a sütőtökhöz is.

A blogon a levesektől a húsos és húsmentes főételeken át a desszertekig sokféle receptet találhatunk már.

A sütőtök egy részét hagyományosan paníroztam (liszt, tojás, zsemlemorzsa), a másik felét viszont a már jól bevált tojásmentes panírral borítottam be (kislányom nem fogyaszthat tojást). A képen a tojásmentes változat látható, mely frissen ugyanolyan finom, ropogós és színre is nagyon hasonló a tojásos változathoz.

A rántott sütőtök elkészítése nagyon egyszerű. Meg kell hámozni a tököt, kb. 3 mm vastagra szeletelni, sózni. Kicsit állt, ezalatt előkészítettem a panírozáshoz szükséges alapanyagokat. Szokás szerint bepanírozzuk, majd forró zsiradékban sütjük a tököket.

Belül puha lesz, nem kell félni. A tök krémesre, puhára sül, a panír pedig ropogós. Enyhén sós-édeskés. Aki szereti az ilyen ízvilágot, annak tetszeni fog. Rizzsel, salátával, kovászos uborkával fogyasztottuk, de lehet hozzá mártásokat is kínálni.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése