2019. január 23., szerda

Tejszínhabos almatorta

Borbás Marcsi műsorában, a Gasztroangyalban (2019. 01. 19.)  láttam ezt a receptet. Kapóra jött, mert a tejszínt fel kellett most már használnom valamihez, alma van itthon, más meg nagyon nem is kell ehhez a finomsághoz. Néhány helyen változtattam a recepten, de beírom ide az eredeti receptet is.

Nagyon finom sütemény, egyszerűen, könnyen elkészíthető. Érdemes kipróbálni.




Hozzávalók a tésztához: 
- 15 dkg liszt (nálam 20 dkg),
- cukor (eredetileg 7,5 dkg, nálam csak 3 dkg),
- 1 teáskanál sütőpor (nálam egy mokkáskanál szódabikarbóna),
- vanília vagy vaníliaőrlemény vagy 1 zacskó vaníliás cukor, kinek mi van otthon,
- 1 tojás (nem tettem bele, lányom nem ehet tojást, helyette házi joghurtot használtam),
- 5 dkg vaj (nálam 6,5 dkg vaj).

Hozzávalók a töltelékhez: 
- 6 darab közepes alma (nálam 7 darab alma),
- 2 dl almalé (nekem nem volt, így bontottam birsalmalevet, amit tavaly főztem be, ebben volt cukor is),
- 1 dl + 1 dl fehérbor (azaz összesen 2 dl kell, de 1 dl megy az almaléhez és 1 dl megy a keményítőhöz),
- 2 evőkanál cukor (nem tettem, mert a birslében volt cukor),
- 4 dkg keményítő (nálam 5,8 dkg). A keményítő egy részét jó minőségű vaníliás pudingporra cseréltem (amiben szintén csak keményítő és vanília van).

Hozzávalók a tetejére: 
- 4 dl tejszín (nálam 3 dl),
- 2 és fél csomag habfixáló (nálam 1 csomag),
- fahéjas porcukor a szóráshoz.

Elkészítés: 

1. A hozzávalókból gyors mozdulatokkal linzert gyúrunk. Azaz először összekeverjük a lisztet a sütőporral, cukorral, vaníliával, majd belereszeljük vagy kockázzuk a vajat. Gyorsan elmorzsoljuk a liszttel. Ezután mehet bele a villával enyhén felvert tojás (nálam helyette egy kevés joghurt). Dolgozzunk gyorsan, ne olvadjon meg a kezünktől a vaj. A recept nem írja, de én ezután gombócot formáztam a tésztából, zacskóba tettem és betettem a hűtőbe néhány órára, hogy pihenjen a tészta.

2. A tésztát kétfele vesszük: egyharmad-kétharmad arányban. A nagyobbat lisztezett felületen kinyújtjuk a tortaforma méretére. A tészta másik felét pedig rúddá sodorjuk (lehet több részletben is, én is három rudat sodortam ki).

A recept nem említi, mekkora formához szól a recept, ezért én megemeltem 5 dkg-mal a liszt mennyiségét és így tettem a 26 cm-es formámba. Most, hogy elkészült a torta, úgy látom, működne 15 dkg liszttel is és akkor még vékonyabb lenne a tészta. Én maradok a 20 dkg-nál.

3. A kapcsos tortaformát vékonyan kivajazzuk, oldalt is (én az aljába, kör alakban sütőpapírt tettem), a forma aljába tesszük a kör alakú tésztánkat. A rudakat körberakjuk a forma alján, majd a forma oldalához nyomkodjuk azokat, ezáltal körben elkészül az almatorta oldala. Igazgassuk az egészet a tortaforma aljához (azaz a körhöz), hogy a krém majd ne tudjon kifolyni.

4. Az almát hámozzuk, lereszeljük. Az almalevet felforraljuk egy evőkanál cukorral és 1 dl borral. Ezután hozzáadjuk a reszelt almát. Közben gyorsan kikeverjük a keményítőt a másik 1 dl borral (és 1 evőkanál cukorral, ha szeretnénk tenni bele cukrot). A forró almából egy merőkanálnyit átmerünk a keményítős borhoz, elkeverjük, majd az egészet visszaöntjük az almához. Lassú tűzön kevergetjük, míg be nem sűrűsödik (hamar megtörténik). Ekkor már el is zárhatjuk alatta a tüzet és önthetjük is az előkészített tésztára.

Megjegyzés: Kicsit több keményítőt tettem az almához, mint ahogy azt a műsorban mondták (4 dkg helyett 5,8 dkg-ot), mert úgy láttam, nem nagyon akart sűrűsödni. Nekem így lett tökéletes.

5. 170 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük (nálam kellett a bő 45 perc). Ezután teljesen kihűtjük a tortát. (Én este sütöttem, reggel töltöttem a tejszínnel.) Fontos, hogy teljesen kihűljön, különben nem lehet szépen szeletelni és a tejszínnek sem tesz jót, ha meleg tortára kenjük!

6. Ha kihűlt a torta, a habfixálóval felvert tejszínt eligazítjuk a torta tetején és fahéjas porcukorral megszórjuk.

Azt gondolom, ha tálalás előtt tesszük a tejszínt a tortára, akkor nem szükséges ilyen sok habfixálót használni, sőt, azonnali fogyasztás esetén én nem is tennék bele fixálót (esetleg egy fél zacskót a 3 dl-hez). Sajnos a tejszín, amit eddig használni szoktam (csak állati eredetű tejszínt fogyasztunk), nem olyan, amilyen régen volt. Nem lehet szép keményre felverni, így egy kevés habfixálót sokszor én is kénytelen vagyok használni. Ehhez a tortához is használtam, mert nem esszük meg egyszerre az egészet, de én csak 1 zacskóval tettem bele.

2 megjegyzés:

  1. Nekunk nem fogyott el aznap es 2 nap mulva meglagyult a tesztaja. Balami otlet? Amugy meg ha par csepp citrom levet csepegtetunk a habra kemenyebb es tartosab lesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A citromleves ötletet köszönöm szépen, kipróbálom legközelebb! Szerintem azt, hogy pár nap múlva meglágyul a tészta, nem lehet semmivel megakadályozni. Esetleg több keményítővel lehet próbálkozni, hogy jobban magába szívja a nedvességet. Nálunk valószínűleg nem marad majd meg ennyi ideig, öten vagyunk erre a tortára. :)

      Törlés