2019. január 23., szerda

Tejszínhabos almatorta

Borbás Marcsi műsorában, a Gasztroangyalban (2019. 01. 19.)  láttam ezt a receptet. Kapóra jött, mert a tejszínt fel kellett most már használnom valamihez, alma van itthon, más meg nagyon nem is kell ehhez a finomsághoz. Néhány helyen változtattam a recepten, de beírom ide az eredeti receptet is.

Nagyon finom sütemény, egyszerűen, könnyen elkészíthető. Érdemes kipróbálni.




Hozzávalók a tésztához: 
- 15 dkg liszt (nálam 20 dkg),
- cukor (eredetileg 7,5 dkg, nálam csak 3 dkg),
- 1 teáskanál sütőpor (nálam egy mokkáskanál szódabikarbóna),
- vanília vagy vaníliaőrlemény vagy 1 zacskó vaníliás cukor, kinek mi van otthon,
- 1 tojás (nem tettem bele, lányom nem ehet tojást, helyette házi joghurtot használtam),
- 5 dkg vaj (nálam 6,5 dkg vaj).

Hozzávalók a töltelékhez: 
- 6 darab közepes alma (nálam 7 darab alma),
- 2 dl almalé (nekem nem volt, így bontottam birsalmalevet, amit tavaly főztem be, ebben volt cukor is),
- 1 dl + 1 dl fehérbor (azaz összesen 2 dl kell, de 1 dl megy az almaléhez és 1 dl megy a keményítőhöz),
- 2 evőkanál cukor (nem tettem, mert a birslében volt cukor),
- 4 dkg keményítő (nálam 5,8 dkg). A keményítő egy részét jó minőségű vaníliás pudingporra cseréltem (amiben szintén csak keményítő és vanília van).

Hozzávalók a tetejére: 
- 4 dl tejszín (nálam 3 dl),
- 2 és fél csomag habfixáló (nálam 1 csomag),
- fahéjas porcukor a szóráshoz.

Elkészítés: 

1. A hozzávalókból gyors mozdulatokkal linzert gyúrunk. Azaz először összekeverjük a lisztet a sütőporral, cukorral, vaníliával, majd belereszeljük vagy kockázzuk a vajat. Gyorsan elmorzsoljuk a liszttel. Ezután mehet bele a villával enyhén felvert tojás (nálam helyette egy kevés joghurt). Dolgozzunk gyorsan, ne olvadjon meg a kezünktől a vaj. A recept nem írja, de én ezután gombócot formáztam a tésztából, zacskóba tettem és betettem a hűtőbe néhány órára, hogy pihenjen a tészta.

2. A tésztát kétfele vesszük: egyharmad-kétharmad arányban. A nagyobbat lisztezett felületen kinyújtjuk a tortaforma méretére. A tészta másik felét pedig rúddá sodorjuk (lehet több részletben is, én is három rudat sodortam ki).

A recept nem említi, mekkora formához szól a recept, ezért én megemeltem 5 dkg-mal a liszt mennyiségét és így tettem a 26 cm-es formámba. Most, hogy elkészült a torta, úgy látom, működne 15 dkg liszttel is és akkor még vékonyabb lenne a tészta. Én maradok a 20 dkg-nál.

3. A kapcsos tortaformát vékonyan kivajazzuk, oldalt is (én az aljába, kör alakban sütőpapírt tettem), a forma aljába tesszük a kör alakú tésztánkat. A rudakat körberakjuk a forma alján, majd a forma oldalához nyomkodjuk azokat, ezáltal körben elkészül az almatorta oldala. Igazgassuk az egészet a tortaforma aljához (azaz a körhöz), hogy a krém majd ne tudjon kifolyni.

4. Az almát hámozzuk, lereszeljük. Az almalevet felforraljuk egy evőkanál cukorral és 1 dl borral. Ezután hozzáadjuk a reszelt almát. Közben gyorsan kikeverjük a keményítőt a másik 1 dl borral (és 1 evőkanál cukorral, ha szeretnénk tenni bele cukrot). A forró almából egy merőkanálnyit átmerünk a keményítős borhoz, elkeverjük, majd az egészet visszaöntjük az almához. Lassú tűzön kevergetjük, míg be nem sűrűsödik (hamar megtörténik). Ekkor már el is zárhatjuk alatta a tüzet és önthetjük is az előkészített tésztára.

Megjegyzés: Kicsit több keményítőt tettem az almához, mint ahogy azt a műsorban mondták (4 dkg helyett 5,8 dkg-ot), mert úgy láttam, nem nagyon akart sűrűsödni. Nekem így lett tökéletes.

5. 170 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük (nálam kellett a bő 45 perc). Ezután teljesen kihűtjük a tortát. (Én este sütöttem, reggel töltöttem a tejszínnel.) Fontos, hogy teljesen kihűljön, különben nem lehet szépen szeletelni és a tejszínnek sem tesz jót, ha meleg tortára kenjük!

6. Ha kihűlt a torta, a habfixálóval felvert tejszínt eligazítjuk a torta tetején és fahéjas porcukorral megszórjuk.

Azt gondolom, ha tálalás előtt tesszük a tejszínt a tortára, akkor nem szükséges ilyen sok habfixálót használni, sőt, azonnali fogyasztás esetén én nem is tennék bele fixálót (esetleg egy fél zacskót a 3 dl-hez). Sajnos a tejszín, amit eddig használni szoktam (csak állati eredetű tejszínt fogyasztunk), nem olyan, amilyen régen volt. Nem lehet szép keményre felverni, így egy kevés habfixálót sokszor én is kénytelen vagyok használni. Ehhez a tortához is használtam, mert nem esszük meg egyszerre az egészet, de én csak 1 zacskóval tettem bele.

4 megjegyzés:

  1. Nekunk nem fogyott el aznap es 2 nap mulva meglagyult a tesztaja. Balami otlet? Amugy meg ha par csepp citrom levet csepegtetunk a habra kemenyebb es tartosab lesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A citromleves ötletet köszönöm szépen, kipróbálom legközelebb! Szerintem azt, hogy pár nap múlva meglágyul a tészta, nem lehet semmivel megakadályozni. Esetleg több keményítővel lehet próbálkozni, hogy jobban magába szívja a nedvességet. Nálunk valószínűleg nem marad majd meg ennyi ideig, öten vagyunk erre a tortára. :)

      Törlés
  2. Nagyon tetszik a recept, ki fogom próbálni!
    Két kérdésem viszont lenne: a bor fele mennyiségben is mehet hozzá (fél-fél deci)? Illetve, a keményítő mennyire elhagyható? Ha teljes egészében vaníliás pudingporral főzöm fel az almalevet, vajon ugyanúgy jó lehet?
    Köszönöm szépen :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Dorina! Persze, pudingporral is készíthető, abba is csak keményítő van. A bor mennyiségéről nem tudok sajnos nyilatkozni. Nálam elég lett volna kevesebb, mint amennyit az eredeti recept javasolt, úgyhogy valószínűleg jó lesz úgy, ahogy írtad, főleg, ha az alma is jó lédús.

      Törlés