2018. december 26., szerda

Nehéz sós teasütemény

Ez egy nagyon finom, sokáig elálló sós teasütemény.





Hozzávalók: 
- 1 dl igazi, 30-32 %-os tejszín (nem növényi),
- 20 dkg hideg vaj (nem margarin!),
- 37,5 dkg liszt,
- 9 g só,
- 2 tojássárgája (nálam tojás nélkül készült, helyette több tejszínt tettem a tésztába).

A tetejére: 
- 1 tojássárgája vagy egész tojás, enyhén felverve villával (nálam helyette tej),
- magvak (egész mák, morzsásra darabolt vagy darált dió, köménymag, lenmag, szezámmag), reszelt sajt.

Elkészítés: 

1. A lisztet összekeverjük a sóval, majd hozzádaraboljuk a vajat és elmorzsoljuk a vajat a liszttel. Gyors mozdulatokkal dolgozzunk, ne olvadjon meg a vaj kezünk melegétől. Hozzákeverjük a villával kicsit felvert/elkevert tojássárgáját és hozzáöntjük a tejszínt is.

2. Ne gyúrjuk túl, amint összeállt, egynemű lesz a tészta, hagyjuk abba a gyúrást, különben a kész sütemény nem lesz megfelelő állagú. Egy jól nyújtható tésztát kaptam, ami nem ragacsos, nem is száraz, pont jó volt.

3. Van, aki ezután zacskózza és hűtőben pihenteti a tésztát, van, aki kinyújtja, lefóliázza és így teszi hűtőbe. Én ez utóbbit választottam, azaz a tészta összeállítása után egy sütőpapíron kinyújtottam a tésztát. Körülbelül 1,5 cm vastagra kell nyújtani, de nekem ennél kissé vékonyabb lett.

4. Tálcára vagy vágódeszkára csúsztatjuk a tésztát és fóliával becsomagoljuk, hogy ne száradjon ki. Így tesszük be a hűtőbe, legalább egy órára. (Van, aki gyorsít és mélyhűtőben pihenteti, 30 percen át, majd ezután darabolja a süteményt. Ha túl kemény a tészta, nem lehet szépen szeletelni.)

5. Mikor letelt a pihentetés ideje, a tésztát felcsíkozzuk. 1,5-2 cm-es kockákra vágjuk. Én egy vékony pengéjű, hosszú, éles késsel végeztem ezt el, amivel egy vágással el tudtam vágni a tésztát. Igyekezzünk itt is gyorsan dolgozni, netán egy hűvösebb helyiségben készíteni a süteményt, mert úgy vettem észre, jobb lesz a végeredmény, ha minél hidegebb a tészta, mikor a sütőbe kerül.

6. Tetejét lekenjük vékonyan tojással (én tejjel kentem), majd megszórjuk magvakkal, reszelt sajttal.

7. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a kockákat és 200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük (kb. 20-25 perc, de figyeljük, mert minden sütő más).

8. Sütés után kihűtjük a süteményt, majd fémdobozban tároljuk fogyasztásig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése