2018. december 11., kedd

Sütőtökös palacsinta (tojásmentes)

Gyors, egyszerű, könnyű és finom. A gyerekeim imádták, pedig állítólag nem is szeretik a sütőtököt. :)




Hozzávalók: 
- 15 dkg sült, héjától leválasztott sütőtök (nálam nagydobosi tök, ez kevésbé lédús, mint a kanadai/sonkatök),
- 1 kiskanál szódabikarbóna (nem használok sütőport, de aki szeretne, tegyen a szódabikarbóna helyett sütőport),
- 18 dkg liszt (nálam a szokásos fehér tönköly),
- 2 dkg étkezési keményítő (mivel nem használok tojást, mindig teszek a palacsintákba keményítőt),
- 3-4 dl tej, de ez liszt- és sütőtökfüggő,
- 1 evőkanál cukor a tésztába, de ez el is maradhat, főleg, ha úgyis megszórjuk a tetejét majd porcukorral,
- 2 evőkanál olaj a tésztába (nálam van, hogy kimarad),
- lehet tenni fűszereket, mint pl. fahéjat a tésztába, de én nem tettem bele, hanem a kész, megsült palacsinták tetejét szórtam meg fahéjas porcukorral,
- olaj vagy vaj a sütéshez,
- tálaláshoz: porcukor, fahéjas porcukor, tejszínhab, lekvárok, méz, kakaó stb.

- Általában 2 tojást is szoktak tenni az ilyen palacsintába, de én lányom miatt ezt kihagyom.

Elkészítés: 

1. A sütőtököt krémesre törjük, majd az összes hozzávalóval jól kikeverjük (csomómentesre). Annyi tejet adjunk hozzá, amennyitől egy sűrű, amerikai palacsinta (vagy gofritészta állagú) tésztát kapunk. Amint jól elkeveredett minden, ne keverjük tovább, azaz ne keverjük túl a tésztát, különben gumiszerű lesz a palacsinta.

Én nem használhatok tojást, de egyébként szoktak két tojást keverni az ilyen palacsintákba. Van, aki egyben, van, aki a fehérjét külön felverve keveri el a tésztában. Nálunk a lányom tojásallergiás, így én semmibe nem teszek tojást. Kikeverés után azonnal sütjük a tésztát (különösen igaz ez akkor, ha sütőport használunk.)

2. Egy tapadásmentes palacsintasütőt felmelegítünk (ne hideg serpenyőben kezdjük sütni!), egy kevés olajat vagy vajat melegítünk benne (nem kell sok, elég annyi, amennyivel csak kikenjük a serpenyőt). Kis merőkanállal belekanalazzuk a tésztát a palacsintasütőbe (a tetejét, ha kell, egy kicsit eligazgatjuk a merőkanál aljával). Nálam három palacsinta sült egyszerre. Közepes tűzön sütjük. Akkor szoktam megfordítani, mikor kis buborékok jelennek meg és pukkannak ki a tésztában. Ha túl korán fordítjuk meg, akkor petyhüdt lesz a palacsinta (ha túl későn, akkor meg megég). Zsiradékot minden 2.-3. sütés előtt szoktam tenni a sütőbe.

3. Mikor először sütjük, érdemes az első adagot rögtön letesztelni, milyen a kész palacsinta állaga, hogy ellenőrizzük, megfelelő-e a sütés hőfoka és a sütés ideje, illetve a nyers tésztánk nem lett-e túl híg.

4. Sütés után frissen a legjobb, habár nálunk maradt másnapra is és a gyerekek szinte összevesztek az utolsó darabokért. Fogyasszuk porcukorral, fahéjas porcukorral, kakaósan, lekvárosan, narancsosan, tejszínhabosan, ki hogy szereti (nekem elég volt a palacsinta édessége, csak egy kis fahéjat szórtam a saját palacsintáimra). Sütöttem már sós amerikai palacsintát, igaz, abban nem volt sütőtök, de el tudom képzelni ezt a tésztát is sósan, reszelt sajttal, feta krémmel, esetleg egy kicsit csípősen is, netán szalonnásan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése