2019. június 20., csütörtök

Lóbabsaláta

Tegnap leszedtem a lóbabot. Három év próbálkozás után végre sikerült értékelhető mennyiséget szüretelnem. Még jó, hogy nem adtuk fel a lóbab termesztését. Tegnap a Torkos Porta Facebook oldalamon mutattam is egy képet a hatalmas babokról.






Hozzávalók: 
- lóbab (kifejtve és a babszemeket héjukból is kibújtatva ez 50 dkg volt),
- só,
- bors,
- olívaolaj,
- citromlé vagy, mivel nekem általában nincs itthon citrom, így balzsamecetet tettem bele,
- lilahagyma,
- kuszkusz (kicsit kevesebb mint fél zacskót főztem meg), de lehet köles vagy bulgur is, én most kuszkuszt kívántam hozzá az édeskés íze miatt,
- egy-két kiskanál mustár,
- szalonna és/vagy feta sajt (nálam házi feta jellegű sajt kecsketejből készítve).

Elkészítés: 

1. A friss lóbabot kifejtettem, majd megmostam és vízben megfőztem. Ezután kiszedegettem egyesével az összes babot a héjukból.

2. A kuszkuszt megfőzzük sós vízben.

3. Az olajat, a mustárt, a citromlevet/ecetet, sót, borsot összekeverjük.

4. Az előkészített lóbabot, kuszkuszt és az öntetet, valamint felkarikázott (lila)hagymát óvatosan összekeverjük.

5. A szalonnát vékony kis csíkokra vágjuk és zsírján kisütjük. A saláta tetejét ezzel szórjuk meg, de össze is keverhetjük vele. Én tettem még ki feta sajtot is, hátha valaki azzal szeretné enni, valamint volt egy kis olajban pácolt sajt, azt is lehetett választani.

6. Nem kell kihűteni a salátát, csak álljon fél órát, hogy összeérjen egy kicsit, igazából langyosan vagy szobahőmérsékleten finom szerintem. Köretnek is el tudnám képzelni valamilyen zöldségfasírt vagy túrófasírt mellé.

Megjegyzés: nem mértem, mennyi olajat, ecetet használtam, ezért nem is írtam oda mennyiséget...ízlés szerint lehet adagolni, nem kell túl sok, pár evőkanálnyi olaj és ezzel arányosan a többi. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése