2019. június 5., szerda

Krémsajtos csokitorta

Legkisebb gyermekem születésnapjára sütöttem ezt a csokis tortát. Készült még egy könnyű eperkrémes torta is (recept ITT). Két éves lett a kisfiam és azért készítettem két tortát, mert a család egy része könnyű, gyümölcsös tortára vágyott, míg az ünnepelt és én a tömény csokis tortákat szeretjük.

A krémsajtot is én készítettem kecskéink tejéből.

A recepthez az ötletet ezen az angol nyelvű blogon találtam, de én csak a krémet készítettem a recept szerint, a tésztát lecseréltem egy könnyű piskótára, a tetejéről pedig elhagytam a csokiganache-t, mert szerintem az már túl sok lett volna. Nagyon finom a torta, de kevés elég belőle, mert tényleg nagyon laktató.




Hozzávalók a piskótához (16-17 cm forma):
- 3 tojás,
- 3 evőkanál cukor,
- 2 evőkanál liszt,
- 1 evőkanál kakaópor,
- egy mokkáskanál szódabikarbóna (ez el is maradhat).


A szokásos módon piskótát sütünk a fenti hozzávalókból.

Hozzávalók a krémhez: 
- 40 dkg krémsajt (nálam házi és kecsketejből készült),
- 18 dkg jó minőségű csoki (eredetileg 23 dkg csoki, de én azt soknak találtam), nálam étcsoki került bele (70%-os)
- porcukor ízlés szerint,
- 125 ml magas zsírtartalmú tejszín (legalább 33%-os).
- vanília.

Elkészítés: 

1. A csokit vízgőz felett, a szokásos módon felolvasztjuk. (Azaz egy magasabb falú edénybe kis vizet teszünk, erre jön egy tál, amibe beletördeljük a csokit. Alacsony lángon kevergetve megolvasztjuk és mikor elolvadt a csoki, óvatosan emeljük le az edényt az alsó edényről, egyrészt, nehogy megégessük magunkat, másrészt, hogy víz ne kerüljön a csokiba). Ha felolvadt, félretesszük kicsit hűlni.

2.  A krémsajtot jó habosra kikeverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliát. Alaposan összekeverjük.

3. Mikor kész a krémsajt, hozzákeverjük a megolvasztott csokoládét.

4. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatos, körkörös mozdulatokkal hozzákeverjük a csokis krémsajthoz.

Összeállítás: 

1. A tortalapot 3 részre vágjuk és a krémet betöltjük. A tetejét, oldalát is bevonjuk krémmel és tetszés szerint díszítjük. Hűtőbe tesszük, de fogyasztás előtt fél órával vegyük ki, hogy kicsit felengedjen a krém. Tömény, finom torta, kisebb szeleteket vágjunk, mert gyorsan jól lehet lakni vele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése