2019. június 19., szerda

Ricottagolyók fűszeres paradicsomszószban

A sok egyéb elfoglaltság mellett kevés időm jutott, hogy ebédet főzzek. Volt itthon egy kevés kecskeorda (ricotta), házi paradicsomlé, aztán megláttam egy fotót, ahol ricotta (orda) golyókat tettek paradicsomszószba. Arra nem volt időm, hogy utánaolvassak, pontosan milyen étel ez, hogyan készítik Olaszországban, így nagyjából a saját elgondolásom szerint készítettem. Gyors, egyszerű, könnyű, kánikulában is "lecsúszik", finom étel. A fasírtgolyókat nem csak paradicsomszósszal lehet fogyasztani, szerintem salátához, párolt kölessel és más szószokkal kombinálva is finom lesz. Annyit tudok, hogy egy dél-olasz étel készül hasonlóan, aminek polpette di ricotta a neve. Majd egyszer utánaolvasok, hogyan készül az eredeti. :)






Hozzávalók az orda/ricotta fasírthoz (ez egy kisebb adag lesz): 
- 25 dkg ricotta (nálam házi kecskeorda),
- 5 dkg reszelt sajt (nálam házi kecskesajt)
- só,
- bors,
- 1 tojás,
- zsemlemorzsa, amennyit igényel (függ a ricotta/orda nedvességtartalmától),
- fokhagyma, apróra vágva,
. egy kis fej vöröshagyma, apróra vágva,
- friss vagy szárított bazsalikom,
- zsiradék a sütéshez..

Hozzávalók a szószhoz: 
- házi paradicsomlé (nálam kb. 9 dl jó sűrű, házi paradicsomlé),
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva,
- néhány gerezd fokhagyma, apróra vágva,
- só,
- bors,
- pici cukor,
- friss vagy szárított fűszerek, úgy mint rozmaring, oregánó, netán bazsalikom,
- zsiradék a hagyma párolásához.

Elkészítés: 

1. A paradicsomszószhoz a vöröshagymát egy kis zsiradékon megpároljuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát is. Felöntjük a jó sűrű paradicsomlével, sózzuk, borsozzuk, pici cukor is mehet bele, majd a fűszerek is. Sokat nem kellett főznöm, mert eleve sűrű volt a paradicsomlé, így alacsony lángon negyed órát-20 percet főztem.

2. A golyókhoz minden hozzávalót összekeverünk, kis golyókat formázunk belőle és forró zsiradékban kisütjük. Annyi zsemlemorzsát kell tenni bele, hogy ne legyen túl kemény és túl lágy sem a massza, és legyen jól formázható.

Mivel kecskéink vannak és sajtokat készítek a tejükből, ezért írtam, hogy kecskeordát és házi kecskesajtot tettem a fasírtba. A bolti ricottát nem ismerem, nem tudom, milyen az állaga, ezért nem is írtam mennyiséget a zsemlemorzsához.

Aki nem szósszal kínálná. a zsiradékban kisütött golyókat kínálhatha salátával, zöldségekkel is. A szószos változathoz főzhetünk ki (házi) tésztát. 

Frissítés 2022.03.05.: Több olasz receptet átfutottam, ahol nem zsiradékban sütötték meg a golyókat, hanem a kész és forró paradicsomszószba dobták bele és 10-15 percig főzték együtt a golyókat a szósszal (lassú tűzön, fedő nélkül). Kevergetni nem szabad, maximum egyszer-kétszer megrázogatni az edényt. Tetejét megszórhatjuk tálalás előtt apróra vágott friss petrezselyemmel. Én most itt elfelejtettem (pedig előkészítettem a petrezselymet), annyira siettem, a család már nagyon éhes volt. :) Házi tésztát főztem hozzá. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése