2019. november 21., csütörtök

Adventi naptár (sok édesség nélkül, annál több közösen eltöltött idővel)

Tavaly, azaz 2018-ban készítettem először adventi naptárt a két nagyobb gyerekemnek. Előtte nem volt ilyen naptárjuk, és azt hiszem, nem is tudták, mi az az adventi naptár. Sok időm nem jutott a tervezgetésre, mert az utolsó pillanatban találtam ki ezt az egészet (hirtelen ötlet volt, jó ötletnek tűnt :) ), csak annyit tudtam, hogy elsősorban nem csokival, édességgel akarom őket karácsony előtt "traktálni", hanem minden napra szeretnék valamilyen apró meglepetést adni nekik, amire talán jobban fognak majd később is emlékezni. Így aztán hol egy téli, karácsonyi mese, hol találós kérdések, hol valamilyen feladvány, egy matrica, kis kirakó (ennek a részeit több napra osztottam el), karácsonyfadísz, egy-egy érdekes toll. üveggolyó stb. várta őket, néha-néha közbeiktatva egy-egy napot, mikor egy kis étcsoki lapult a csomagban. A csomagolással sem volt időm bajlódni, újrahasznosított papírba csomagoltam mindent, számoztam, majd cipős dobozba sorakoztattam őket és azt hiszem, ez idén is így lesz. Hétvégente pedig még egy-egy kézműves nap is kiegészítette a naptárt, azaz készítettünk Télapókat, hajtogattunk különféle figurákat, gyurmáztunk szódabikarbónából készült gyurmával, amit aztán meg is szárítottunk és karácsonyfadísz lett belőlük.

Idén nem készültem naptárral meglepni a gyerekeket, ők azonban már szeptember óta emlegetik, hogy ebben az évben is várják ám a naptárt. Mit volt mit tennem, nekiláttam a tervezésnek. Most még tudatosabb voltam. Excel táblázatot nyitottam és minden napra beírtam, mikor mit kapnak majd. Figyelembe vettem, melyik napon mi a programjuk, mikor jönnek haza később a délutáni elfoglaltságukról. Hétvégén jöhetnek a kézműves feladatok, hétköznapra az egyszerűbb meglepetések. Úgy igyekeztem kitalálni az egész naptárt, hogy sok időt tudjunk együtt tölteni a gyerekekkel, mégse legyen unalmas és ne telítődjenek. Egyszerű, gyors feladványok, könnyű kézműves ötletek. Tavaly még csak két gyereknek, idén már Csabinak is készül naptár. Neki külön, egészen kicsiknek való ötletekkel próbálok előrukkolni. Majd meglátjuk, hogy sikerül.

Nézzük, idén mi várható!

Lesznek fejtörők, feladatok, feladványok. Nem minden nap, ha jól emlékszem 7 ilyen nap várható. Mindenkinek a saját szintjén. A kisiskolásnak, az ovisnak és a 2,5 évesnek is. Ezeket az internetről töltöttem le. A nagyoknak leginkább az Okoskalandról kerestem, de máshonnan is vettem ötleteket és másoltam le feladványokat.

Lesznek napok, mikor találós kérdések várják a gyerekeket, mert azokat is imádják.

Lesznek olyan napok, mikor kis zsebkönyveket kapnak vagy színezőt a kisebbek, Gergő meg egy huszárokkal foglalkozó könyvet (antikváriumból rendeltem).

Lesz olyan nap, mikor diafilm az ajándék. Mivel igen drága a diafilm, ezt úgy oldottam meg, hogy közösen kapnak egy-egy diafilmet, és összesen három film jár nekik az adventi időszak alatt, azaz 3 estét kitöltő szórakozás.

Egyik nap majd fa könyvjelző várja őket. Mindannyian nagy könyvrajongók.

A legértékesebb az az ajándék lesz, mikor mindhárman kapnak egy-egy Rubik kockát (mert már régóta vágynak rá). A 2,5 éves egy kicsiknek valót, Maci formájút. Ez a lenti képen is látszik.

Nagyobbik fiam kérte, hogy legyen idén is karácsonyfadísz a meglepetések között, így azt még keresnem kell valamelyik boltban. Tavaly filcből készült kis díszt kaptak, a Télapó pedig hozott egy-egy kis Manó karácsonyfadíszt. Ha nem találok megfelelőt, akkor majd egyik ráérős hétvégén készítünk mi magunk.

Aztán lesz még olyan nap, mikor az a meglepetés, hogy a nappaliban piknikezünk. Nálunk szabály, hogy a nappaliban nincs evés, így ez most egy különleges vacsora lesz.

Egy másik nap az lesz a meglepetés, hogy palacsintatorta is készül vacsorára.

Ezeken kívül készültem sokféle kézműves programmal, melyeket leginkább hétvégére időzítettem, illetve arra az egy napra, mikor mindenki hazaér délre. Olyan alapanyagokkal dolgozunk majd, ami eleve megtalálható itthon. Nem szerettem volna csak emiatt bevásárolni plusz alapanyagokat. Készítünk majd

- karácsonyi képeslapot, amit fel is adunk a címzetteknek,
- szódabikarbónából idén is készítünk gyurmát, abból pedig díszeket vagy, amihez kedvük lesz a gyerekeknek,
- fa ruhacsipeszből vicces figurákat (erről látható lent két fotó, pl. ha kinyitjuk a csipeszt, kinyílik a béka szája és ott a meglepetés, egy kis légy a szájában),
- Télapót WC papír gurigából (nekem ez a kedvencem), de lehet, hogy éppen kis házikókhoz lesz kedvük, melyeket szintén gurigából lehet elkészíteni (nagyon helyeseket találtam Pinteresten),
- hajtogatunk angyalkát, harangot, szíveket, pillangókat és valószínű Télapót is, mert az tavaly is nagy sláger volt, de majd meglátjuk, mihez lesz kedvük. Az interneten sok-sok leírás található a legegyszerűbbektől a legbonyolultabbakig,
- szedtem össze az udvarban tobozokat, abból készíthetnek kis karácsonyfákat (le kell festeni, majd ráragasztani apró díszeket, a talpa pedig lehet mondjuk levegőn száradó szódabikarbónából készült gyurma),
- tojástartóból készíthetnek kis állatkákat (nyuszi, egér), netán madarakat, melyek a szintén az általunk készített fán ücsörögnek, de hóembert is könnyen össze lehet állítani (és még milyen sok mindent, erről is rengeteg oldalon lehet találni képeket, leírásokat),
- színezhetnek is, ha van kedvük, sokféle téli, karácsonyos témájú színezőnk van.

Természetesen lesz azért egy kis édesség is. Macskanyelvet vettem, azt osztom majd el több napra (6 napra), illetve csokiba mártott kesudiót. Ezeken kívül lesz, mikor mézeskalácsot kapnak, hisz december 1-jén, advent első vasárnapján, ami egyébként is az első adventi nap, egy nagy meglepetés várja őket. Idén újra egy falut építek nekik és akkor már persze teszek félre egy-két mézeskalácsot is, amit megehetnek (ezeket cukormáz nélkül).

Készülök pár egyszerű, gyorsan lejátszható társasjátékkal is, melyeket szintén az Okoskaland oldalról töltöttem le. Van köztük egy vicces, mozgásos feladat is.

Mivel nem vagyok egy nagy kézműveskedős anyuka, ezért sok utánajárásba telt, mire kinyomoztam, kikerestem az interneten, melyek azok a kézműves feladatok, amik nekünk megfelelnek. Amihez nem kell vásárolni plusz alapanyagot, és mindannyian el tudjuk készíteni őket, netán még játszani is lehet aztán az elkészült alkotással. Ajánlom a Pinterest-et. Én azon az oldalon találtam sok-sok jó ötletet (angolul). És aztán, mivel tényleg nincs érzékem és gyakorlatom ezen a területen, múlt hétvégén, mikor nem voltak itthon a gyerekek, arra szántam a napom nagy részét, hogy leteszteltem a feladatokat, elkészítettem azokat a figurákat, játékokat, melyeket a gyerekeknek szántam. Természetesen ezek most csak amolyan gyors változatok, nincsenek teljesen készen, csak látni akartam, mit hogyan kell, ne akkor bénázzak, mikor a gyerekeknek kell segíteni. :)

Kiteszem a linkeket, melyiket hol találtam, ha esetleg mások is elkészítenék némelyiket.

Végül, de nem utolsó sorban, mese, vers minden napra jut majd, melyek mind karácsonyi, adventi, téli hangulatúak és témájúak. A helyi könyvtárból vettem ki hozzá könyveket és az interneten is találtam hozzá anyagot. Egyébként is olvasok a gyerekeimnek minden nap, de most majd változik a téma és karácsonyra hangolódunk.

Amikor aztán már igen közel járunk majd a karácsonyhoz (azaz pár nappal vagyunk december 24-e előtt), akkor már hagyománnyá vált, hogy közösen megsütjük a mézeskalácsokat. A gyerekek nyújtanak, szaggatnak, díszítenek. Nem cukormázzal díszítjük ezeket a mézeskalácsokat, hanem magvakkal és aszalt gyümölcsökkel. Van, hogy puszedlit is sütünk. Ősszel kipróbáltunk egy új receptet (az őszi szünetben a gyerekek főztek, és ezt a receptet választották a gyerekszakácskönyvből). Valószínűleg ebben az évben az új recept szerinti puszedlit sütjük, mert nagyon ízlett mindenkinek.

Nyáron kevesebb időnk jut együtt tölteni az időt (állatok, kert, befőzés, sajtkészítés), ilyenkor, télen viszont sokkal szabadabbak vagyunk. Decemberben különösen igyekszem még több közös programot, közös tevékenységet kitalálni. Ez az adventi készülődés is egy ilyen lehetőség. Tavaly nagyon élvezték a gyerekeim az adventi naptárhoz kapcsolódó játékos feladatokat, fejtörőket, kézműves programokat, így remélem, idén is olyan jó hangulatban telnek majd a napok, ahogy előző évben.

A Télapó is decemberben érkezik. Erről a témáról, hogy nálunk mit kapnak a gyerekek, ebben a Facebook bejegyzésben írtam.

Jöjjenek a képek. A képekhez írom, mit láthatunk éppen és a linkeket is mellékelem, ahol szükséges.

-------------------

Ezek a könyvtári könyvek, ezekből szemezgetek verseket, meséket (plusz majd, ahogy fentebb említettem, az internetről szerzett gyűjteményemből):Itt látható minden egyben, azaz az ajándékok, a próba kézműves játékok, könyvek, amikből olvasok és némi csoki is:Nagyjából ezeket készítjük majd el közösen:

Hajtogatott angyalka
Hóember tojástartóból 
Télapó WC papír gurigából
Madárkák fával
Állatkák tojástartóból
Ruhacsipesz figurák és itt is
Ház WC papír gurigából
Karácsonyfa fenyőtobozból
Van még ott hajtogatott pillangó, szív, harang, de lesz majd még hajtogatott Télapó is (erről nincs kép).


Ruhacsipesz, béka 1.:


Ruhacsipesz, béka 2.:


Ruhacsipesz ajándék 1.:Ruhacsipesz ajándék 2.:


Ezeket még tavaly készítettük. Szódabikarbóna, keményítő a fő összetevője. Levegőn száradt és, mint látható, tartós, egy év múlva is ugyanolyan, mint akkor volt. Idén is gyurmázunk majd valami szépet, most már járatosabbak vagyunk a témában. :)Hóember és állatok tojástartóból (link feljebb található):Télapó WC papír gurigából (link feljebb található):


Angyalka közelebbről (nagyon egyszerű elkészíteni):Tojástartóból készültek. Most nem színeztem ki őket, ezek most csak "vázlatok":
A három közül az egyik puszedli (három puszedlirecept található a blogon). A recept itt található:A mézeskalácsot pedig így szoktuk díszíteni, közösen, valamikor karácsony előtt 2 nappal:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése